Technologie13 mrt '14 07:07Aangepast op 18 mrt '14 13:41

Nederlandse Mozes hoopt op exodus naar Amerika

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De band Mozes and the Firstborn uit Eindoven wil liefst snel naar Amerika verhuizen. Hun optredens in Texas deze week bij SXSW zijn daar alvast een voorschot op. 

Mozes-zanger Melle Dielesen verklaart de naam van zijn band. Het komt van een soort obsessie die hij als 8-jarig jochie had met The Prince of Egypt, de animatiefilm over Mozes en de exodus uit Egypte. "Het moment waarop God de eerstgeborene Egyptische kinderen vermoordt heeft zo’n indruk op me achtergelaten dat ik dacht, toen ik vier jaar geleden een naam zocht, ‘dat is een bandnaam waard' ", vertelt Dielesen na Mozes’ eerste SXSW-optreden in Austin.

Want dat is rock ’n roll...  “Uh, ja, het klinkt wel cru,” begint hij te lachen.  “Maar, ja, klopt...”

Vorige maand was Dielesen door heel Amerika te horen in een interview op het prestigieuze National Public Radio. Presentatrice Rachel Martin introduceerde de Eindhovenaren als volgt: “The music of the band Mozes and the Firstborn sounds like something that might waft out of a California garage in the 1960s. But this sunny, crunchy, extremely catchy sound is actually a product of the Netherlands.”

De band is al zo’n vijf weken op tournee in de VS.  Dielesen werd getroffen door de impact van het interview op dit radionetwerk dat wekelijks bij elkaar opgeteld zo’n 20 miljoen luisteraars trekt: “We realiseerden ons eerst niet helemaal hóe groot het was. Maar toen kregen we opeens allerlei mensen die op onze shows afkwamen en zeiden ‘hee, we hebben jullie op NPR gehoord, leuk interview, toffe muziek, daarom zijn we nu gekomen'."

De 24-jarige Mozes-zanger zei in dat NPR-interview onbevangen: “Wij willen de biggest band in de wereld worden.” De Amerikaanse tournee met als eind- en hoogtepunt nu een tiental optredens in Austin rond SXSW kan daarvoor een springplank blijken.  “Nou ja, het is als Nederlandse band natuurlijk heel moeilijk om zoden aan de dijk te zetten in Amerika. Maar we willen het wel heel graag proberen,” zegt Melle Dielesen. “Het is toch een beetje de Champions League voor bands. We mikken op het allerhoogste. We willen een zo groot mogelijk podium. En dat is voor ons de Verenigde Staten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen