Technologie4 nov '13 15:02Aangepast op 4 nov '13 18:51

Beursexit BlackBerry van de baan

Auteur: BNR Webredactie

BlackBerry blijft vooralsnog op de beurs, maar met een aantal nieuwe investeerders en een ander management. Topman Thorsten Heins vertrekt per direct en wordt voorlopig opgevolgd door John Chen.

Dat maakte de Canadese smartphonefabrikant maandag bekend. Investeerder Fairfax, die een belang van 10 procent heeft, zal in tegenstelling tot eerdere berichten geen bod uitbrengen. Wel steekt het bedrijf samen met andere investeerders 1 miljard dollar in BlackBerry. Dat gebeurt in de vorm van een lening die na afloop van de looptijd kan worden omgezet in aandelen. Het belang dat de deelnemende partijen op die manier kunnen verwerven, bedraagt circa 16 procent.

Investeringssom
Fairfax neemt een kwart van de totale investeringssom voor zijn rekening. Daarmee steekt de investering schril af bij de 4,7 miljard dollar die het bedrijf oorspronkelijk bereid was op tafel te leggen voor heel BlackBerry. Topman Prem Watsa van Fairfax keert terug in het bestuur van het technologiebedrijf. Hij nam ontslag toen bekend werd dat zijn bedrijf een bod wilde uitbrengen.

BlackBerry, dat genoteerd is aan de Nasdaq en de effectenbeurs in Toronto, leek hard op weg naar de uitgang. Het bedrijf zette zichzelf eerder dit jaar in de etalage. Algemeen werd aangenomen dat het onder de vleugels van een sterke geldschieter meer kans zag de broodnodige herstructurering door te voeren dan als speelbal van beleggers.

Strategische alternatieven
"In ieder geval zijn alle strategische alternatieven op een rij gezet en ze zijn er niet uitgekomen", zegt Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer. "Fairfax heeft het bod geen gestand gedaan. Het is niet duidelijk of het bedrijf de financiering niet heeft rondgekregen."

De afgelopen tijd hielden de geruchten over een op handen zijnde biedingenstrijd aan, zegt Zwanenburg. "Er zou een rij van technologiebedrijven naar de onderneming hebben gekeken. BlackBerry heeft de slag verloren op de smartphonemarkt tegen de iPhone en de Android-toestellen. Maar er waren nog wel degelijk assets die nog wat waard zijn, zoals in de veiligheidssoftware, het messengersyteem en de draadloze en mobiele technologie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen