Technologie4 nov '13 10:34Aangepast op 4 nov '13 11:00

Overnamekandidaten BlackBerry moeten zich haasten

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het is een spannende dag voor smartphonefabrikant BlackBerry. Want maandag moet bekend worden of het bedrijf wordt gered door een overname.

De deadline voor een groep van vier investeerders die de noodlijdende smartphonepionier wil overnemen sluit maandag.

BlackBerry heeft al een overnamebod binnen. Want vijf weken bereikte het management van BlackBerry een akkoord over een overname bod van Fairfax. Tot vandaag heeft BlackBerry ook de gelegenheid om een eventueel concurrerend overnamebod van andere partijen te bekijken, zegt Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg van Stroeve en Lemberger vermogensbeheer. En geruchten over andere overnamekandidaten waren er de afgelopen tijd meer dan genoeg. "Andere geïnteresseerden zouden Facebook, Google, Microsoft, Amazon en Lenovo zijn. Maar De laatste weken komt er ook een ander consortium in beeld van Qualcomm en private equity-speler Cerberus Capital Management. Die verbinden zich ook met de oprichters, de voormalige CEO Mike Lazaridis en Douglas Fregin. En vandaag is de deadline."

Fairfox bood 4,7 miljard dollar voor BlackBerry, hoewel er geruchten zijn dat Fairfax moeite heeft dat bedrag bij elkaar te krijgen. En ondanks de enorme krimp van het marktaandeel van BlackBerry op de smartphonemarkt is het niet vreemd dat Fairfax en andere partijen geïnteresseerd zijn in BlackBerry. "Er zit toch nog heel veel technologie in dat concern. Er zitten natuurlijk veel patenten op het gebied van draadloze netwerken en andere mobiele technologie. BlackBerry was altijd fameus vanwege zijn veiligheidssoftware. En ook vanwege zijn message-systeem, BlackBerry Messenger, waar onlangs een nieuwe versie van is gelanceerd. Dat doet het eigenlijk de laatste weken heel erg goed."

Het bod van Fairfox toont volgens Zwanenburg aan dat er veel waarde in het bedrijf zit. "Met name in die patenten en misschien in het message-systeem wat ook de concurrentie kan aangaan met Whatsapp bijvoorbeeld."

Gerelateerde artikelen