Technologie7 feb '13 17:37

Geen zin om te koken? Print je eten!

Auteur: Anne-Greet Haars

Het 3D-printen van plastic en metaal, dat kennen we wel. Maar je avondeten? Toch kan er steeds meer op het gebied van het printen van voedsel, blijkt uit onderzoek van TNO.

Maar om thuis je eten te printen heb je natuurlijk wel een 3D-printer nodig, vertelt TNO-onderzoeker Kjeld van Bommel. "Maar met relatief simpele 3D-printers kunnen we allerlei zaken printen, zoals chocola, winegums, puree, meringue en allerlei gelachtige producten. En we hebben ook koekjes gebakken met lasers."

Toch zal je nog steeds naar de supermarkt moeten om een maaltijd op tafel te zetten. "Er moet natuurlijk wel iets in de printer", aldus Van Bommel.

Persoonlijk voedsel
Er zijn een aantal redenen om je met 3D-printen bezig te houden, legt Van Bommel uit. "Wij houden ons bezig met persoonlijk voedsel dat is afgestemd op de eisen van een persoon. Daarbij kijk je dus hoeveel eiwitten, vet en koolhydraten iemand nodig heeft en op wat voor manier dat wordt aangeboden, zoals de smaak of textuur."

Van Bommel vervolgt: "Er wordt steeds meer gekeken naar de invloed van voedsel en wat het doet met je gezondheid. Als je weet wat iemand nodig heeft, dan moet je dat ook kunnen toedienen."

Gastronomie
Van Bommel denkt dat de gastronomie de eerste markt wordt voor de 3D-printer. "Daar zijn de mensen altijd op zoek naar iets nieuws. Daar willen ze graag een nieuwe textuur, nieuwe vorm of een grappige smaak/textuur combinatie maken om daarmee een gat in de markt vullen."

Maar de TNO-onderzoeker sluit niet uit dat de printer straks gewoon bij ons op het aanrecht staat. "Als een bedrijf als Philips het ziet als een nieuwe Senseo, dan kan dat zomaar gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen