Technologie23 sep '13 17:02

Vingerafdrukscanner iPhone 5s omzeild

Auteur: Harmen Simon Teunis

Duitse hackers hebben het pronkstuk van de nieuwe iPhone gekraakt, de Touch ID. Dat is de technologie waarbij je geen wachtwoord, maar je vingerafdruk gebruikt om je mobiel te ontgrendelen.

Colin van Hoek, Chef van NuTech.nl, legt uit dat het eigenlijk meer omzeilen is dan het daadwerkelijk hacken van de technologie. Hoe de techniek werkt? "Stel je pakt ergens een glas op, dan pak je dat glas en neem ik de vingerafdruk over. Daar maak je een foto van en die print je. Daar doe je een vloeistof overheen. Zodra dat uitgehard is, kunnen ze die vingerafdruk gebruiken. Eigenlijk is het gewoon het namaken van de vingerafdruk."

De hackers willen eigenlijk bewijzen dat de vingerafdrukscanner van Apple kijkt naar een afbeeldingen van de vinger, zegt Van Hoek. "Het is dus niet helemaal waterdicht is. Terwijl je er eigenlijk veel gevoelige informatie mee beveiligt."

Sceptici waarschuwden vooraf al dat een vingerafdrukscanner niet waterdicht kon zijn. "De dingen die we nu al kennen, zijn eigenlijk niet heel erg veilig. Je hebt natuurlijke heel goede vingerafdrukscanners maar die zijn heel erg duur. En Apple heeft voor een enigszins betaalbare versie gekozen in de iPhone. Onderzoekers zeiden van het begin af aan al dat het ding nooit zo veilig kon zijn als een wachtwoord of een pincode zou zijn. Of het nou ligt aan Apple of dat die dingen altijd zo makkelijk te omzeilen zijn, zal later moeten blijken."

Gerelateerde artikelen