Technologie14 okt '13 15:19Aangepast op 22 aug '16 16:12

'Investeren in opslag groene energie'

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland moet dringend investeren in manieren op overtollige groene stroom op te slaan, zegt de Universiteit Twente. Anders komt het stroomnet in gevaar.

Steeds meer gebruiken we zon en wind voor het opwekken van stroom, maar er kleeft een nadeel aan: het stroomnet kan overbelast raken als er te veel wordt opgewekt, bijvoorbeeld omdat het erg hard waait terwijl de vraag op dat moment klein is.

“Het netwerk zelf kan die stroom niet opslaan, heeft geen buffercapaciteit. Je moet ervoor zorgen dat je op een andere manier met die pieken omgaat”, zegt hoogleraar Johann Hurink van de Universiteit Twente.

Om overbelasting te voorkomen, kunnen windmolens worden stilgelegd of kan de overtollige stroom voor een spotprijs gedumpt in buurlanden.

Duitsland
Met deze problemen kampt Duitsland, waar groene energie een kwart uitmaakt van het totaal. In Nederland is er nu nog maar 4 procent groene stroom. Volgens het energieakkoord wordt dit 16 procent in 2023.

Om te voorkomen dat wij dezelfde problemen krijgen als de Duitsers, moeten we gaan investeren in systemen om overtollige stroom op te kunnen slaan, zegt Hurink. “Als wij hier ook beginnen met zon en wind, dan hebben wij op dezelfde tijden waarop zij (de Duitsers, red.) wind en zon hebben, ook wind en zon, en dus kunnen wij dit niet meer als oplossing doen en zullen we naar een andere oplossing moeten gaan.”

Batterijen
Batterijen zijn volgens hem de beste oplossing. “Er is veel ontwikkeling op dit gebied gaande.”

Zo is het nu al mogelijk om bij zonnepanelen een batterij in te zetten, zegt Hurink: “Wat dan nog wel moet gebeuren, is dat er goed over nagedacht moet worden wanneer opgeslagen wordt en wanneer het weer teruggaat. Dus daar komen complexe vraagstukken bij.”

Weggooien
Windmolens stilzetten, zoals nu soms nog gebeurt, is wat Hurink betreft in de toekomst geen optie meer. “Je gooit stroom weg. Het is niet de bedoeling met groene stroom dat wij die weggooien, maar dat wij die op een efficiënte manier gebruiken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen