Technologie9 apr '14 18:15Aangepast op 9 apr '14 19:16

VIDEO | Betalen met je vingerafdruk: hier alvast een voorproefje

Auteur: Thijs Baas

Vanaf vrijdag is het mogelijk om online te betalen door simpelweg te swipen over het scherm van je mobiel, zodat je nooit meer je gegevens hoeft in te vullen of een wachtwoord hoeft te bewaren. Er wordt al jaren over gesproken, maar nu is het in Nederland dan echt mogelijk. Het werkt via PayPal, met de vingerafdrukscanner op de nieuwe Samsung Galaxy S5.

Eén handeling slechts ter identificatie, en tóch is het veilig, zegt Erik Diepering van PayPal. "Samsung en PayPal zijn wereldleiders op veiligheid. De vingerafdruk wordt niet gekopieerd, maar de technologie zet je vingerafdruk om in een sleutel die encrypted is, en via fast identity online-software kan de sleutel weer toegang krijgen tot PayPal. Je vingerafdruk wordt op je toestel herleid tot een of andere sleutel, zodat je niet met PayPal naar een ander PayPal-account kunt." 

"We zijn twee jaar geleden samen met Lenovo begonnen met de fast identity online-security en inmiddels zijn partijen als Google en Microsoft ook aangesloten. Door gebruik te maken van de biometrische functionaliteit van de telefoon en de fast identity online-softwaremogelijkheden kunnen we nu dezelfde betaling doen, maar je hoeft niets meer in te vullen. Je kunt simpelweg betalen door over je telefoon te swipen." Op het moment is Paypal in gesprek met andere partijen, maar voorlopig heeft Samsung het alleenrecht.

Test
De sleutel krijg je nooit te zien, stelt Diepering ons gerust. "Die wordt in feite in duizenden stukjes verdeeld en je PayPal-account moet je verifiëren met de andere sleutel die je krijgt. Je vingerafdruk werkt in feite hetzelfde als de e-identifier bij internetbankieren. Dan heb je nog een plastic apparaatje dat de sleutel genereert, waarbij de bank een tweewegauthenticatie doet. Wij kiezen ervoor om die authenticatie eenmalig te doen, daarna kun je met je vingerafdruk betalen."

Het toestel ligt vrijdag in de winkel, maar Diepering test hem alvast op de mobiele site van V&D. "Het kost een minuutje of twee en werkt net zo regulier als bij een normale website. Als ik de gegevens van PayPal naar de website stuur, word ik naar de betaalpagina geleid. Dit kan op alle webwinkels die PayPal gebruiken. Normaalgesproken gebruik je e-mailadres en wachtwoord, wil je PayPal gebruiken voor de afronding, hier haal je gewoon je vinger over de scanner. Je moet de laatste verificatie doen op identificatie en de transactie is succesvol afgerond."

Samenwerking
PayPal en Samsung maken vrijdag een samenwerking bekend waarmee gebruikers van de Samsung Galaxy S5 de eersten worden die bij iedere winkelier die PayPal accepteert kunnen inloggen en betalen met slechts hun vingerafdruk. “We hebben vorig jaar het spits afgebeten bij de Fast IDentity Online Alliance, waar we voorspelden dat de industrie snel het gebruik van wachtwoorden achter zich zou laten. Deze aankondiging brengt ons nu nog een stap dichter bij die werkelijkheid,” zegt Hill Ferguson, Chief Product Officer van PayPal,

“Door met Samsung samen te werken om vingerafdrukverificatietechnologie op hun nieuwe Galaxy S5 in te zetten zijn we in staat om aan consumenten te laten zien dat ze niet aan veiligheid en gemak hoeven in te leveren. Met een eenvoudige veeg van een vinger kan de consument nog steeds veilig inloggen op zijn of haar PayPal-rekening om te winkelen en te betalen met het gemak dat mobiele apparaten ons bieden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen