Continu bereikbaar zijn stressvol? Nee, hoor!
Continu bereikbaar zijn via telefoon, smsjes, 'pokes' en statusupdates zorgt wel eens voor een druk bestaan. Maar het lijkt erop dat het jongeren niet heel veel stress bezorgt. Juist onbereikbaarheid zorgt voor paniek.
'Technostress' noemt StudentenWerk het. Het uitzendbureau deed onderzoek onder onder 529 jongeren tussen de 17 en 30 jaar en concludeerde dat ruim driekwart van de jongeren niet warm of koud wordt van de continue bereikbaarheid via telefoon, e-mail en/of social media.
De bereikbaarheid voor jongeren is een duidelijke keuze, blijkt uit dit onderzoek. De helft van de jongeren raakt er niet gestrest van, omdat zij er bewust voor kiezen om offline te gaan wanneer dat zo uitkomt. Ruim een kwart ervaart helemaal geen stress en vindt altijd online en bereikbaar zijn juist handig.
Reguleren
Jongeren zijn goed in het reguleren van hun bereikbaarheid, zegt Hugo de Koning, oprichter van StudentenWerk. "De nieuwe generatie zit constant online, zowel privé als voor hun werk. Ze zijn flexibel en pakken ontwikkelingen op het gebied van digitale communicatie razendsnel op."
Paniek bij onbereikbaarheid
Het wil niet zeggen dat alle jongeren technostressvrij zijn; 16 procent raakt zelfs licht in paniek in geval van onbereikbaarheid. Tot deze groep behoren opvallend veel jongeren met een universitaire opleiding. En ook onder jongeren bestaan ze: de geheelonthouders die bewust zonder smartphone of socialmediaprofiel door het leven gaan. Wel zijn zij met 7 procent in de minderheid. Het grootste deel van deze groep (34 procent) zit nog op de middelbare school.