Technologie23 apr '16 12:47

Goede preek? Like of dislike de imam op de hoek

Auteur: Thomas de Man

Bezoekers van de moskee kunnen de imam voortaan beoordelen via een app. De Mynbar app moet op die manier radicalisering tegengaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Mohamed Mouman is de initiatiefnemer van de applicatie. Naast het beoordelen van de preker, kunnen mensen op de app ook een discussie starten over de inhoud.

''Imams krijgen nooit terugkoppeling. Het gevaar is dat ze daardoor denken dat ze geen fouten maken'', zegt Mouman. Het is een behoorlijke stap voor de islamitische gemeenschap, waar kritiek vaak gevoelig ligt. ''De preken kunnen een stuk transparanter en laagdrempeliger voor iedereen.''

Jongeren bereiken
Mouman kwam op het idee nadat hij vaak twijfels had bij wat er in de moskee werd gezegd. ''De kans om daar feedback te geven is er vaak niet.'' De preken van imams zijn vaak een monoloog en erg langdradig, terwijl profeet Mohammed in het geschrift vaak kort en bondig was en in gesprek ging met zijn mensen.

Mouman wil sociale media naar de moskee halen, dé plek waar jongeren te vinden zijn. Volgens Mouman radicaliseren jongeren vaak op sociale media, hij vindt dat ze meer betrokken moeten worden bij de moskee. Een crowdfundactie moet de applicatie mede faciliteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen