Technologie13 feb '14 09:06Aangepast op 13 feb '14 11:55

Commerciële drones gaan huizen fotograferen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Binnenkort worden huizen in Nederland gefotografeerd door drones. Het bedrijf Billionhomes wil van al het Nederlandse vastgoed informatie verzamelen en deze vervolgens openbaar maken, inclusief foto's.

De beelden die met de drones gemaakt worden, gaat het bedrijf gebruiken om beelden van Google Maps en Google Earth te verbeteren, zegt Kim Koppens van Billionhomes. "Die zijn soms niet accuraat. Dus we willen een perfect beeld creëren van de woning die op de website staat en in ons archief."

Hij legt uit dat niet alleen het vastgoed in Nederland in kaart wil brengen met drones. "Billionhomes werkt wereldwijd en zit met verschillende kantoren in verschillende landen. We doen het niet alleen in Nederland. Maar we hebben een team dat het in verschillende landen gaat aanpakken."

Privacy
Billion Homes zegt rekening te houden met de privacy. Des te meer omdat drones en privacy gevoelig liggen bij veel mensen. "Wij vinden dat het gerespecteerd moet worden. Uiteindelijk gaat het niet om persoonsgegevens maar om de huizen."

Mensen die niet willen dat hun huis gefotografeerd wordt, hebben een probleem, zo lijkt het. Want het huis zal altijd in het archief van Billionhomes aanwezig zijn. Maar de eigenaar heeft wel enige controle. Een eigenaar kan zijn huis opeisen en aanpassingen doen, zegt Koppens. "U kunt bijvoorbeeld uw privacyinstelling aanzetten, waardoor bepaalde beelden worden verwijderd. Maar u kunt ook een renovatie melden die van invloed kan zijn op de prijs. Het is niet dat u geen controle heeft. U kunt zelf de woning opeisen en zelf de aanpassingen doen. Maar het huis zelf en de publieke informatie zal blijven staan."

Maar het is niet de bedoeling dat er mensen te zien zijn op de foto's die worden genomen. "Ons team zal ook die foto’s handmatig nakijken en wazig maken, mochten er bepaalde elementen storen.”

De regelgeving die in Nederland bestaat voor het gebruik van drones, zal worden gerespecteerd, zegt Koppens. "De nodige aanvragen zullen ook worden ingediend. Eigenlijk volgen wij volledig wat de wetgeving zegt.”

Prijsvergelijkingen maken
Toch kan de informatie, met foto's, ook interessant zijn voor consumenten, zegt Koppens. "Zij kunnen weten wat ze kunnen krijgen voor hun huis, de waarde bepalen en prijsvergelijkingen maken. [...] Het is heel moeilijk om historische informatie van woningen op te halen. Je hebt bepaalde instanties waar je dat kunt doen. Maar wij denken dat we dat met een zoekmotor veel beter en efficiënter kunnen doen."

Het bedrijf is van plan binnen drie maanden van start te gaan met fotograferen van vastgoed in Nederland en België.

Gerelateerde artikelen