Technologie19 mei '14 00:34Aangepast op 19 mei '14 06:29

Vodafone versnelt landelijke dekking 4G

Auteur: ANP Nieuws

Vodafone heeft de landelijke dekking van zijn 4G-netwerk zes maanden eerder klaar dan gepland. Klanten van het telecombedrijf kunnen al in september overal gebruikmaken van het snelle mobiele net.

ANP
ANP

Dat maakte algemeen directeur Rob Shuter van Vodafone Nederland maandagochtend bekend.

Zachte winter
Het 4G-netwerk van concurrent KPN besloeg in april al heel het land. Dat Vodafone nu zo kort daarna dezelfde dienst kan leveren komt volgens Shuter onder meer door de zachte winter dit jaar. Hierdoor kon in de wintermaanden gewoon worden doorgewerkt aan het aanleggen van de benodigde kabels en aanpassingen van zendmasten. Ook heeft Vodafone enkele investeringen vervroegd.

Op dit moment heeft Vodafone 900.000 klanten met een abonnement waarmee zij gebruik kunnen maken van 4G. Het bedrijf streeft ernaar dit aantal tegen het eind van 2015 verdubbeld te hebben. Shutter wijst erop dat Vodafone door de snelle landelijke 4G-dekking branchegenoten als Tele2 en T-Mobile ver achter zich laat.

Kansen
Wat Vodafone ook motiveerde om de beschikbaarheid van 4G versneld uit te breiden, is dat een groot deel van de smartphones die momenteel worden verkocht, toegang tot het internet kunnen krijgen via 4G. Volgens Shutter biedt 4G voor Vodafone commercieel gezien daarom grote kansen.

KPN heeft inmiddels meer dan een miljoen klanten die 4G gebruiken, blijkt uit kwartaalcijfers die de provider vorige maand publiceerde. Het bedrijf signaleerde ook dat klanten door de nieuwe technologie anders omgaan met mobiele data. Klanten met 4G maken bijvoorbeeld beduidend meer gebruik van videofuncties op hun mobiel. Het dataverbruik over het nieuwe netwerk is 2,5 tot 4 keer zo hoog als bij klanten die nog zijn aangesloten op 3G, aldus KPN.

Gerelateerde artikelen