Technologie11 feb '14 11:26

Actievoerders willen einde aan massale surveillance van burgers

Auteur: Harmen Simon Teunis

Digitale burgerrechtenvoorvechters zoals Bits of Freedom voeren vandaag wereldwijd actie tegen de massale surveillance van burgers. “We hopen uiteindelijk dat overheden betere wetten aannemen of sommige wetten juist niet aannemen", zegt Tim Toornvliet van Bits of Freedom.

De actievoerders vragen aandacht voor de massale ongerichte surveillance van onverdachte burgers, licht Toornvliet toe. "Iedereen is het er over eens dat het echt een stap te ver is dat normale mensen die niets gedaan hebben of verdacht zijn, worden bespied door overheden."

Dat de internationale actie op dezelfde dag plaatsvindt dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zich in de Tweede Kamer moet verantwoorden voor de afluisterpraktijken van de geheime diensten is toeval. Want de datum stond al heel lang vast, zegt Toornvliet. "Het is ook niet alleen onze actie, het is een internationale actie. Dat Plasterk zich vandaag in de Kamer moet verantwoorden, komt eigenlijk toevallig zo uit."

Crypto-party's
De wereldwijde actie vindt vooral online plaats. Maar het kan maar zo zijn dat actievoerders ergens ter wereld toch de straat op gaan. "In Engeland zijn bijvoorbeeld crypto-party’s georganiseerd. Bijeenkomsten waar mensen met hun computer heen gaan om alles te leren over beveiliging en encryptie."

Maar in Nederland blijft het bij online acties. “Wij vragen aandacht voor twee dingen. In eerste plaats is er een internationale campagnewebsite. Daar staan 13 principes op tegen massale surveillance. Wat bedrijven en overheden zouden moeten doen om het tegen te gaan. Dat kan iedereen ondertekenen. Maar hier hebben we ook een op Nederland toegespitste website, bespied-ons-niet.nl. Daar staat wat minister Plasterk, en de overheid in het algemeen, zouden moeten doen in Nederland.”

Privacy beter beschermen
Toornvliet hoopt te bereiken dat overheden betere weten aannemen of sommige wetten juist niet aannemen. "Want in Nederland willen ze bevoegdheden uitbreiden. Ze moeten de privacy van hun eigen burgers beter beschermen."

Gerelateerde artikelen