Technologie12 mrt '14 11:18

Is een paspoort met twee foto's veiliger?

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe paspoorten en ID-kaarten krijgen twee foto's en zijn langer geldig: tien jaar in plaats van vijf jaar. Dit moet uiteraard de veiligheid verhogen, maar lukt dat ook? Volgens IT-journalist Brenno de Winter wordt dat doel niet per se bereikt.

"Het hangt er ook vanaf of de mensen aan de andere kant van de balie het juiste doen. We hebben dit weekend natuurlijk weer gezien met Malaysian Airlines dat dat niet altijd het geval is. Dus het is altijd een samenspel van het bewijs en degene die moet controleren. Die moet de juiste handelingen verrichten", zegt De Winter op BNR.

Echtheidskenmerken
Toch ziet hij wel voordelen. Volgens De Winter is het 'prettiger' om een paspoort met twee foto's te hebben. "Er zitten meer echtheidskenmerken in het nieuwe paspoort, alleen wat minder vingerafdrukken. Op de ID-kaarten zitten geen vingerafdrukken. Dat kan nog wel eens een heel goede veiligheidsmaatregel zijn. Want het stelen van kenmerken van vingerafdrukken kan leiden tot veel meer misbruik. Dus dat helpt zeker."

Goedkoper
Een van de twee foto's heeft straks een 3D-karakter. Maakt dat het lastiger om ze te vervalsen? "Dat is zeker lastig om te vervalsen", beaamt hij. "Heel langzaam wordt het paspoort zo een stuk veiliger. Dat het paspoort tien jaar geldig is, heeft als leuk voordeel dat het een stuk goedkoper wordt. Al gaat de prijs initieel bij de aanschaf wat omhoog."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen