Technologie26 mrt '14 10:26

3D-geprinte schedel geeft vrouw cruciale functies terug

Auteur: BNR Webredactie

Een wereldprimeur voor het UMC Utrecht: Een jonge vrouw heeft na een operatie van 23 uur een compleet nieuwe schedel gekregen. De kunststof schedel is gemaakt met een 3D-printer.

Image

In Utrecht is het leven van een 22-jarige vrouw gered dankzij de inbreng van een 3D-geprinte schedel. De operatie bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) is al drie maanden geleden, maar de artsen wilden eerst zeker weten dat de vrouw kan genezen, zei hersenchirurg Bon Verweij tegen BNR. “Het was een heel grote operatie, waarbij alles goed kan gaan, maar ook fout gaan”, zegt Verweij tegen BNR. De vrouw lijdt aan een aandoening waarbij het schedelbot steeds dikker wordt. De patiënte klaagde over hoofdpijn, had coördinatieproblemen en kon niets zien, maar op dit moment kan zij alles weer doen en zij is weer aan het werk.

Rustig scannen, printen en inzetten
Volgens hersenchirurg Verweij waren al eerder losse delen van schedels vervangen met behulp van deze technologie. Nu wordt voor het eerst en hele schedel ingezet. Het voordeel is dat de medici de schedel eerst rustig scannen, dan gepast 3D-printen en tijdens de operatie vervangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen