Technologie27 mrt '13 05:55

Bezitter telefoon makkelijk te identificeren

Auteur: BNR Webredactie

Als bekend is waar een mobiele telefoon is geweest, blijkt het een koud kunstje om te achterhalen wie de eigenaar is. Vrijwel iedereen blijkt met zijn telefoon namelijk een unieke 'geografische vingerafdruk' te creëren.

Uit Belgisch-Amerikaans onderzoek blijkt dat het in 95 procent van de gevallen lukt om iemands identiteit vast te stellen op basis van vier plaatsen waar de telefoon is geweest.

Zendmasten
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Katholieke Universiteit Leuven onderzochten de telefoondata van anderhalf miljoen mensen. Omdat mobiele telefoons contact maken met zendmasten, valt vrij nauwkeurig te bepalen op welk tijdstip een telefoon op een bepaalde plaats was.

Die locatiegegevens kunnen vergeleken worden met informatie uit databases, waarin bijvoorbeeld staat waar mensen werken, wonen of op school zitten. Wie zijn telefoon aan heeft staan is nauwelijks nog anoniem.

Toen mobiele telefoons nog niet zo geavanceerd waren beschikten alleen telecomaanbieders over dit soort gegevens. Met de komst van smartphones is dat drastisch veranderd, omdat die vaak over een GPS-functie beschikken.

Privacy
Fabrikanten van smartphones maken de informatie die daarmee vergaard wordt volgens de wetenschappers beschikbaar voor anderen. Dat heeft grote gevolgen voor de privacy, waarschuwen de onderzoekers in de laatste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen