Technologie2 mei '13 07:22Aangepast op 2 mei '13 13:08

Opstelten geeft cybercrimineel koekje van eigen deeg

Auteur: Marjan van den Berg

De politie krijgt, als het aan minister Ivo Opstelten ligt, veel meer bevoegdheden om hackers en cybercriminelen aan te pakken. Door BNR geïnterviewde deskundigen uiten hun twijfels over de maatregelen die de minister voorstelt.

Agenten mogen gaan inbreken op servers die worden gebruikt voor cyberaanvallen, ook als die in het buitenland staan. Dat staat in een wetsvoorstel van Opstelten. De minister hoopt met de wet sneller een einde te kunnen maken aan aanvallen via internet. De afgelopen tijd werden veel grote instellingen - zoals banken - geplaagd door DDoS-aanvallen.

De agenten mogen inbreken als ze niet zeker weten waar de server staat. Is die locatie wel bekend, dan moet er worden samengewerkt met de betrokken autoriteiten.

Politie en justitie mogen daarnaast op afstand onderzoek gaan doen in computers van criminelen. Daarbij mogen ze gegevens overnemen of ontoegankelijk maken. Ook mag de politie communicatie via de computer aftappen of observeren. De rechter moet deze acties wel vooraf toetsen, schrijft Opstelten.

Het wetsvoorstel voorziet er ook in dat de politie gesprekken via Skype mag gaan afluisteren. Dat is voor agenten nu lastig, omdat de gegevens zijn versleuteld. Voortaan mag de politie stiekem software op een computer zetten, die ervoor zorgt dat de agenten geen last hebben van de zogeheten decryptie.

Spyware
Simone Halink van de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom noemt de plannen van Opstelten "overhaast". Volgens haar zijn ze schadelijk voor de veiligheid van burgers omdat criminelen op hun beurt misbruik kunnen maken van spyware die de politie op iemands computer installeert.

Halink vindt het op zich niet kwalijk dat cybercrime wordt aangepakt maar "wat je ziet, is dat de politie vooral een tekort aan kennis en mankracht heeft, en niet aan bevoegdheden". Zo herbergt Nederland zo'n honderd servers die door criminelen worden gebruikt om geïnfecteerde computers aan te sturen. "Kennelijk heeft de politie het niet nodig gevonden om daar iets tegen te doen, terwijl zij daar al wel de bevoegdheden toe heeft."

Privacy
Ook mag de politie, wat Opstelten betreft, inbreken op smartphones om iemands locatie te bepalen of diegene af te luisteren. Daar zijn overigens wel strenge voorwaarden aan verbonden. Toch spreekt Jan-Jaap Oerlemans, die aan de Universiteit Leiden promotie-onderzoek verricht naar digitale opsporing, van een "heel ernstige schending van privacy". "Een smartphone wordt een soort mobiel spionagekastje dat je bij je kan hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen