Technologie13 mei '14 11:00Aangepast op 13 mei '14 13:53

EU-hof: Google moet soms info verwijderen

Auteur: Melvin Captein

Zoekmachine Google kan verplicht worden links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen.

Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag.

Het hof boog zich over een zaak in Spanje. Een Spanjaard spande een proces aan tegen Google omdat het hem niet zinde dat bij een zoekopdracht naar zijn naam er werd doorverwezen naar krantenpagina's over de gedwongen verkoop van zijn huis 15 jaar geleden. Hij vond die informatie niet meer relevant en vond dat hij het recht had 'vergeten' te worden.

Gegevens verzamelen
Volgens het EU-hof doet Google meer dan alleen maar gegevens verzamelen. De zoekmachine geeft aan de zoekresultaten ook een rangschikking bijvoorbeeld. Daarom vallen de activiteiten van Google onder EU-regels, stelt het EU-hof, ook al vindt de daadwerkelijke verwerking van de data niet in Europa maar in de Verenigde Staten plaats. De exploitant van de zoekmachine is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens, aldus het hof.

Daarom heeft een persoon ook het recht om vergeten te worden, meent het hof. Een persoon kan een verzoek richten aan Google om informatie te verwijderen. Leidt dat verzoek tot niets dan kan hij zich wenden tot een nationale privacycommissie of de rechter, aldus het hof.

Google: teleurstellend
Mark Jansen van Google Nederland laat in een reactie aan BNR weten: "Dit is een teleurstellende uitspraak voor zoekmachines en online uitgevers in het algemeen. We zijn zeer verbaasd dat het zo dramatisch verschilt van de opinie van de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie en de waarschuwingen en consequenties die hij geschetst heeft."

Jansen sluit af: "We hebben nu enige tijd nodig om te analyseren wat de gevolgen van de uitspraak zijn."

Bits of Freedom
Floris Kreiken van Bits of Freedom zegt dat burgers door de uitspraak meer privacy krijgen en naar Google kunnen stappen om te zorgen dat zoekresultaten over hen worden verwijderd. "Maar zo'n verzoek hoeft omwille van de transparantie lang niet altijd te worden gehonoreerd. Bij iemand met een openbare functie kan het zijn dat bepaalde informatie wel relevant is in een democratie. Dat is een afweging die Google moet maken, of een rechter."

In dit geval was het desbetreffende zoekresultaat niet meer relevant, maar wel belastend. "Het is dan voor te stellen dat je iemand een tweede kans gunt en die informatie verwijdert. Maar Google zal niet blij zijn met deze uitspraak, omdat zij een grotere verantwoordelijkheid op het internet krijgen. Zij zullen veel meer verzoeken krijgen van mensen die bepaalde informatie over hen verwijderd willen zien."

Natuurlijk persoon
Menno Weij, privacy-advocaat bij Solv, onderkent dit. "Deze uitspraak betekent dat je je als betrokkene direct tot een zoekmachine-exploitant mag richten als er gegevens van jou op internet staan die via een andere bron zijn ontsloten. Je hoeft dat verzoek dus niet bij die site neer te leggen, maar kan de zoekmachine vragen een geïndexeerd resultaat te verwijderen."

De uitspraak heeft volgens Weij wel alleen betrekking op informatie waarin persoonsgegevens staan. "Het moet om gegevens van een natuurlijk persoon gaan. Denk aan foto's, telefoonnummers, NAW-gegevens, als het maar herleidbaar is tot een persoon. In dit geval ging het om gegevens over sociale verzekeringen."

Weij zegt dat er nu een balans moet worden gevonden tussen het belang van privacy voor een individu versus het recht van het publiek op informatie. "Hoge bomen vangen natuurlijk meer wind, dus hoe bekender je bent, hoe groter de kans dat je meer moet dulden qua privacyschending."

Gerelateerde artikelen