Technologie19 feb '13 06:30

Apple verovert de klaslokalen

Auteur: Pieter van den Akker

In de VS zijn de Apple-computers en iPads niet meer weg te denken in klaslokalen. Bij ons is dat wel anders. Maar, met de komst van de eerste Steve Jobs-scholen zou daar ook in ons land snel verandering in kunnen komen.

Dat is niet alleen leuk voor de kinderen, maar vooral voor Apple is het big business. Economieredacteur Eline Ronner: "Komend schooljaar moet in Breda de eerste Steve Jobs-school van start gaan. Tenzij Amsterdam en Almere de stad uit Noord-Brabant voor zijn. Want ook daar lopen initiatieven voor het openen van een school, geheel in de geest van de vader van Apple."

Kwartiermaker van de Steve Jobs-school in Breda, Gertjan Kleinpaste, over wat er zo bijzonder is aan deze nieuwe school: "Wij gaan uit van individuele leerafspraken met kinderen. Ieder kind heeft een eigen iPad en die gebruikt op school, het gebouw waar les wordt gegeven, maar er is ook een virtuele leeromgeving, waar het kind continu terecht kan."

Commercieel interessant
Apple-kenner en oprichter van de website One More Thing, Jan David Hanrath, kijkt niet raar op van de combinatie Apple-onderwijs. Apple is in Amerika in het onderwijs erg groot, legt hij uit. "Er zijn heel veel high schools en basisscholen waar het volledige computernetwerk uit Apple-computers bestaat Dat is traditioneel al zo. Voordat Apple heel groot werd wereldwijd, hadden ze die positie al in het onderwijs."

Voor Apple is het commercieel gezien erg interessant om hun producten in de klas te hebben. "Het is een grote markt. Niet alleen direct, maar het is ook zo dat mensen het Apple-ecosysteem leren kennen, waardoor die kinderen later ook ambassadeurs van Apple worden. Dus er zit ook nog een soort halo-effect achter."

Goedkoper
Door alle kinderen in de klas aan de iPad te krijgen, verkoopt Apple niet alleen extra iPads, het bedrijf kweekt er in de toekomst ook trouwe klanten mee. En dat komt weer goed van pas in de strijd om de gunst van de consument in de tabletmarkt. Maar ieder kind aan de iPad? Het zal wel heel wat kosten om je kind naar een Steve Jobs-school te sturen. "Nee, nee, we streven er naar om het algemeen toegankelijk te houden, binnen dezelfde prijzenrange die het onderwijs nu kent."

Sterker nog, gaat Kleinpaste verder, "de organisatie van het hele onderwijs is zelfs goedkoper dan hoe we op dit moment het onderwijs organiseren." Dat klinkt als muziek in de oren. "Er ontstaat een heel andere verhouding met onderwijsuitgevers en content wordt op een andere manier beschikbaar gesteld. Dat leidt allemaal tot prijsverlaging. We hebben minder grote gebouwen nodig omdat we niet uitgaan klaslokalen en traditionele indelingen. Dus ik denk dat er nog wel wat kosten te besparen zijn."

Open vizier
Zo biedt Apple leraren en uitgevers met iBooks Author de mogelijkheid om hun eigen interactieve lesmateriaal te maken. Maar de uitgevers staan nog niet in de rij in ons land. "Ze zitten een beetje in de wachtkamer", weet Jan David Hanrath. "Met iBooks Author kies je echt voor Apple als het enige platform. Oftewel, wat je ermee maakt is een iBook dat te lezen is op een iPad. En veel uitgevers houden liever hun vizier open zodat ze ook een oplossing hebben voor als Android heel groot wordt of de Samsung-tablets in een keer in opmars raken. Die oplossing biedt Apple momenteel niet."

Of de verhouding met onderwijsuitgevers echt zo verandert en tot kostenbesparingen zal leiden, is nog verre van zeker. De toekomst zal het leren als de Steve Jobs-scholen komend voorjaar echt opengaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen