Balkenende: Schaliegas niet ten koste van duurzame energie
Gaan we voor schaliegas, of gaan we niet voor schaliegas? In Nederland wordt hierover flink gedebatteerd. Eén ding is cruciaal, vindt oud-premier Jan-Peter Balkenende: "Het investeren in schaliegas mag niet gebeuren ten koste van duurzame projecten."
Balkenende is nu voorzitter van de Sustainable Growth Coalition, waar onder andere AkzoNobel, Unilever, FrieslandCampina, Heineken en Shell zijn aangesloten. Deze club houdt zich bezig met hoe bedrijven zich zelf voor duurzaamheid kunnen inzetten. De oud-premier vraagt zich met name af wat de komst van schaliegas doet met de aandacht van innovatie op de energiemarkt.
Inzetten op vernieuwing
"Uiteindelijk zitten we in een transitiefase op het gebied van energie en de renewables moeten absoluut overeind blijven, juist hier moet meer aan worden gedaan", zegt Balkenende in BNR Duurzaam. "Het zou best wel eens kunnen zijn dat Amerika onafhankelijk wordt als het gaat om energievoorziening, of zelfs kan exporteren, met enorme geopolitieke consequenties. Maar wat mij bezighoudt, is wat de komst van schaliegast doet met de aandacht voor duurzame energie."
55 hoogleraren spreken zich uit tegen winning schaliegas
In de Tweede Kamer wordt al een tijd gedebatteerd over het inzetten op schaliegaswinning in Nederland. Afgelopen week heeft een groep van 55 vooraanstaande hoogleraren op het gebied van milieu en duurzaamheid zich uitgesproken tegen de winning van schaliegas in Nederland. In een opiniestuk in dagblad Trouw vergelijken zij de grootschalige Amerikaanse winning met de plannen in Europa.
Ze stellen dat na een 'nuchtere afweging' van voor- en nadelen, de conclusie moet zijn dat het winnen van schaliegas in Europa heel anders is, en helemaal in Nederland. Een belangrijk verschil is dat er in Nederland helemaal niet zoveel te winnen valt als in Amerika. Ameika wordt regelmatig als voorbeeld opgevoerd, want daar heeft schaliegas voor een revolutie gezorgd.
Een aantal tegenargumenten op een rij:
- De voorraad in Nederland is waarschijnlijk maar goed voor 5 jaar extra gas;
- De milieuschade is groot: bij fracking worden chemicaliën gebruikt die in het grondwater terecht komen;
- Er zijn veel onzekerheden rond aardbevingen;
- En de horizonvervuiling: we krijgen boortorens in het zicht.
Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk water en chemicaliën in steenlagen gespoten. Uit de scheurtjes die daardoor ontstaan wordt het schaliegas gewonnen.