Technologie25 jul '13 12:58Aangepast op 25 jul '13 13:49

Kroes laakt slechte dekking 4G in Europa

Auteur: BNR Webredactie

Driekwart van de Europeanen heeft geen toegang tot snel mobiel dataverkeer (4G). Het gaat niet alleen om plattelandsgebieden. Ook veel vakantiegangers op het strand of in de bergen zijn de dupe, laakt Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) donderdag.

Europeanen die niet in steden wonen en vakantiegangers worden zo behandeld als tweederangsburgers, stelt Kroes: "Het doet er niet toe waar je bent. Je betaalt voor een apparaat en het abonnement en dan moet het ook werken.''

De EU-lidstaten Ierland, Cyprus en Malta beschikken nog helemaal niet over 4G. De dekking is nog het best in Duitsland, Estland en Zweden. In de Verenigde Staten heeft 90 procent toegang tot de nieuwe standaard voor mobiel internet, aldus Kroes.

De commissaris wijst op enorme verschillen en problemen in de 28 EU-lidstaten voor telecombedrijven. Zo liggen de kosten die een operator moet betalen voor een frequentie in Nederland vijftig keer lager dan in Frankrijk, omgerekend per inwoner.

Gemiddeld zijn de frequentiekosten in de Europese Unie bijna vier keer hoger dan in de Verenigde Staten. Ondernemingen hebben dan bijna geen geld meer voor investeringen in hun netwerk. "Dit is niet het teken van een gezonde markt'', vindt Kroes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen