Technologie25 mrt '14 10:54

HTC mist onderscheidend vermogen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Smartphonefabrikant HTC hoopt vandaag met de introductie van een nieuw toestel wat marktaandeel terug te winnen van de concurrentie. Maar het is de vraag of dit ook lukt, want volgens tech-journalist Wouter van Noort ontbreekt het de fabrikant aan onderscheidend vermogen.

Al tijden knagen concurrenten aan de winst en de omzet van HTC, fabrikant kan dus wel een succesje gebruiken. Maandag lekten de meeste specificaties van de nieuwe HTC One al uit. En op zich zien de specificaties er prima uit, zegt Van Noort. "Het toestel kan zich echt wel meten met de grote jongens, zoals de iPhone of de Samsung Galaxy S5. Maar bij HTC hoeft het niet te betekenen dat dit het tij gaat keren."

Ondanks dat de voorganger van het nieuwe toestel op verschillende vlakken beter was dan toestellen van de concurrentie, kelderde het marktaandeel van de Taiwanese fabrikant. En dat lijkt vooral aan een gebrekkige marketingstrategie te liggen. "HTC heeft vorig jaar zelfs verliest gemaakt. Het probleem bij HTC is dat ze zich niet echt onderscheiden van de concurrentie. De gemiddelde gebruiker geeft niet zo veel om extra megahertzen en megapixels. Als het toestel het maar doet en mensen er maar op kunnen Flappybirden. En dat kan op heel veel andere toestellen ook."

Dat de marketingstrategie van HTC tekort schiet, is vooral zichtbaar in de concurrentiestrijd met Samsung, legt Van Noort uit. "Samsung is nog steeds heel groot. Er zijn wel eens analisten die zeggen dat de markt voor Android-smartphones een beetje ‘Samsung en de zeven dwergen’ is. En Samsung heeft de afgelopen jaren vooral heel veel geïnvesteerd in marketing. Ook heel veel in innovatieve mooie toestellen, maar bijna net zo veel aan marketing als aan R&D. Daar loopt HTC nog heel erg in achter.”

Of het nieuwe vlaggenschip van HTC succesvol wordt en het bedrijf weer uit het slop trekt, is waarschijnlijk binnen een kwartaal al wel duidelijk, verwacht hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen