Technologie16 jul '13 09:43

Digitaal paspoort is in de maak

Auteur: BNR Webredactie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is druk bezig met het ontwikkelen van een internetpaspoort, de eID. Met dat paspoort moet iedere Nederlander zijn identiteit online kunnen aantonen. Dat schrijft de Telegraaf vandaag.

Met zo'n pas zou fraude en bijvoorbeeld de aankoop van drank door minderjarigen online voorkomen moeten worden. Tim Toornvliet van de digitale burgenrechtenorganisatie Bits of Freedom is niet blij met dit systeem dat de overheid 'optuigt', zegt hij op BNR. "Het kan heel makkelijk worden gebruikt om jezelf straks op heel veel websites te moeten identificeren. Dat vinden we een slecht idee, vooral omdat het ook anders kan."

Hij gaat verder: "Op het moment dat je drank online koopt je moet bewijzen dat je boven de 18 bent. Dan volstaat die informatie en er zijn technologiën beschikbaar waarmee je gewoon kan bewijzen dat je boven de 18 bent. Al die andere informatie - wie je bent en misschien ook wel je burgerservicenummer- wordt dan niet overgedragen."

Commerciële belangen
Toornvliet begrijpt dat bedrijven belang hebben bij zo'n digitaal paspoort. "Er zijn heel veel bedrijven die het heel fijn vinden om op internet exact te weten met wie ze te maken hebben. Facebook is misschien wel een aardig voorbeeld. Zij willen ook heel graag dat iedereen is wie 'ie zegt dat 'ie is. Daar zijn natuurlijk duidelijk commerciële belangen bij. Dat is ook een van de redenen dat wij zeggen 'doe dit nou niet'. We willen niet toe naar een internet waarbij je zometeen op bijna alle sites moet bewijzen wie je bent."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen