Super wi-fi en Project Loon helpen wereld online
Amerikaanse studenten kunnen voortaan gebruik maken van super-wifi. De Universiteit van West Virginia werkt met deze techniek, die internetsignalen kilometers ver laat reizen. Dwars door gebouwen en over heuvels heen.
Krijn Schuurman, ICT-expert legt uit wat we ons moeten voorstellen bij deze ' super-wifi'. "Het lijkt op de wi-fi die je thuis hebt, alleen maakt het gebruik van een andere frequentie. Daardoor gaat het veel verder, maar is het wel langzamer. Thuis heb je een downloadsnelheid van 54 tot 100 MB per seconde. Op je mobiel is dat 10 MB per seconde. De snelheid avn super wi-fi is daar een beetje mee te vergelijken: zo'n 10 tot 20 MB per seconde."
Het ver reikende internet komt volgens Schuurman vooral van pas op plaatsen waar in korte tijd grote drukte kan ontstaan, zoals bijvoorbeeld bij festivals, stadions of bouwterreinen. "Ook Google is daarmee bezig met Project Loon. Daarbij gaat het om luchtbalonnen met bepaalde zenders die ze in de stratosfeer willen hangen. Per ballon kunnen ze dan gebieden van zo'n duizend vierkante meter van internet voorzien. In Afrika en andere plekken op de wereld willen ze dat inzetten. We moeten niet vergeten dat de helft van de wereld nog niet op internet is aangesloten. Alle technologie die daarbij helpt is welkom."