Technologie2 apr '13 09:14Aangepast op 2 apr '13 20:53

Spam is steeds meer op het lijf geschreven

Auteur: Marjan van den Berg

Op het web is een steeds grotere hoeveelheid persoonlijke informatie te vinden. Criminele spamoperaties spelen daar handig op in.

De meeste spam die u (of uw spamfilter) ontvangt, is tegenwoordig nog een ongerichte cocktail met porno, dubieuze financiële producten en wanhoopskreten van in nood geraakte Nigeriaanse prinsen. Met 100 miljard e-mails per dag, maakt spam 85 tot 90 procent uit van ons dagelijkse mailverkeer. Dat zegt Finn Brunton, hoogleraar Informatiewetenschappen aan de universiteit van Michigan en schrijver van het boek 'A Shadow History of the Internet'.

De spam van de toekomst is volgens hem een stuk geavanceerder. Criminelen in met name Rusland en Oost-Europa weten, net als Google en Facebook, steeds beter hun 'doelgroepen' in kaart te brengen, om deze vervolgens te bestoken met zeer doelgerichte boodschappen. Brunton: "In plaats van een omvangrijke, ongerichte verspreiding, selecteer je bepaalde mensen, die een hoge waarde hebben, die een heleboel geld te verliezen hebben. En dan kom je met berichten die speciaal op hen zijn toegesneden."

Social media
Omdat mensen erg veel over zichzelf en anderen loslaten op social media, maken zij het criminelen wel erg makkelijk om een dossier over hen aan te leggen "over hoe ze leven, wie hun vrienden zijn, wie ze kennen die misschien op reis zouden kunnen zijn, die in een ver land een ongeluk zouden kunnen hebben gehad en hun paspoort niet bij zich hebben en een groot geldbedrag toegestuurd moeten krijgen", zegt de hoogleraar bij wijze van voorbeeld.

Spamberichten bereiken internetters ook steeds vaker via de sociale media zelf, die lastiger te filteren zijn. Komen we ooit van spam af? Nee, zegt Brunton: "Dat blijft volgens mij bij ons zo lang als het netwerk bij ons is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen