Technologie24 apr '13 10:45Aangepast op 24 apr '13 14:28

DigiD niet bereikbaar door cyberaanval

Auteur: BNR Webredactie

DigiD is sinds dinsdagavond niet meer of moeilijk toegankelijk door een zogeheten DDoS-aanval, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

Door de aanval kan inloggen op overheidswebsites problemen opleveren. Volgens het ministerie zijn persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet gekraakt.

"Een heleboel sites zijn nu niet bereikbaar: van UWV, gemeenten, belastingdienst tot ministeries. Deze zijn allemaal lastig bereikbaar", vertelt IT-journalist Brenno de Winter. "Dat is wel heel vervelend voor een overheid die er op aanstuurt dat we zoveel mogelijk bij hun gaan regelen."

We moeten ons zelf de vraag gaan stellen of er niet een cyberoorlog gaande is in Nederland, zegt de Winter. "We zien het nu zoveel gebeuren. Liggen we niet gewoon 'under attack'?"

Banken
De afgelopen weken waren verscheidene bedrijven in Nederland het slachtoffer van DDoS-aanvallen. De acties waren vooral tegen banken gericht. Zo was de website van de ING maandagmorgen nog kortstondig niet bereikbaar door een cyberaanval. Maar ook KLM kreeg onlangs te maken met een internetstoring door een DDoS-aanval.

"Het begint nu een vorm van maatschappelijk ontwrichting te worden. Als banken niet bereikbaar zijn, kan er niet betaald worden met iDeal, daar hebben ook weer de webwinkels last van. En er kwam chaos op Schiphol omdat je niet meer online kon inchecken bij KLM. Dat zijn allemaal dingen die burgers merken en hinder van ondervinden. Dan mag je wel verwachten dat overheid zelf in actie komt", zegt De Winter.

DDoS-aanval
Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid dataverkeer naar servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar worden. Het Nationaal Cyber Security Centrum is ingeschakeld door het ministerie. Het is niet bekend wie achter de aanvallen zitten.

Volgens Astrid Oosenbrug, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is de overheid op dit moment nog niet opgewassen tegen zulke DDos-aanvallen. Zij zegt op BNR: "Ik vind dat we er veel meer urgentie aan moeten gaan geven en veel meer moeten na gaan denken wat hiertegen een goede strategie is. Op het moment dat zo'n aanval begint, moet je er eigenlijk al alert op zijn. De beste manier om dit te stoppen is al bij de voordeur. Op het moment dat de aanval vanuit 'alle hoeken en gaten' komt, is het dweilen met de kraan open."

Wat er moet gebeuren volgens haar? "Je moet zorgen dat je netwerk heel goed in de gaten wordt gehouden, dat je ze op tijd aan ziet komen en op dat moment ook in kan grijpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen