Technologie22 aug '14 10:04

VS steken stokje voor droneproeven van Amazon

Auteur: Pieter van den Akker

Amazon gaat proeven doen met het bezorgen van pakjes met drones. Niet in thuisland Amerika, maar in India. In de VS zien ze dit plan namelijk niet zo zitten, zegt voorzitter Rob van Nieuwland van Darpas, de vereniging van dronebedrijven in Nederland.

"De luchtvaartautoriteit steekt daar een stokje voor", zegt Van Nieuwland op BNR. "Bedrijven met redelijke mogelijkheden gaan dan elders zoeken naar een plek voor hun ontwikkelingen. Er is nog heel veel te ontwikkelen op dat gebied. Dat hadden ze graag in Amerika willen doen, maar de overheid heeft dat verboden."

Drone is geen speelgoed
De Amerikaanse overheid staat daar niet alleen in, erkent hij. "De overheden trekken daar gezamenlijk in op in een internationaal overlegorgaan. Het bezwaar dat men ziet is vooral de nieuwheid van dit type luchtvaartuig.''

 

Hij legt uit: "Zeker de nieuwe toestellen zijn allemaal gebaseerd op de technieken en ervaringen van de bemande luchtvaart, maar zeker ook op de ontwikkelingen op het gebied van sensoren die ook in je smartphone zitten. Dat zijn zulke doorontwikkelde technieken, die nu gewoon bij elkaar gezet worden om een luchtvaartuig als een drone te besturen."

Nieuwe wetgeving
"Onze overheid belooft ieder jaar dat we volgend jaar juni een nieuwe wetgeving hebben", sluit Van Nieuwland af. "Ondertussen hebben we te maken met een interim-regime. Dat werkt deels, in de zin van dat we ervaring kunnen opdoen met elkaar. Dat is in tegenstelling tot Amerika, waar de overheid het helemaal verbiedt. In Nederland kunnen we in ieder geval, zij het na een moeizaam proces, wel vliegen."

Gerelateerde artikelen