Technologie25 apr '13 16:03

DigiD werkt nog steeds niet mee

Auteur: Marjan van den Berg

DigiD, slachtoffer van een cyberaanval, is nog altijd moeilijk te bereiken. Door een DDoS-aanval kunnen mensen er niet of nauwelijks gebruik van maken.

Steven Luitjens van Logius, de beheerder van DigiD, benadrukt dat DigiD er niet helemaal uit ligt, maar dat het trager werkt dan normaal. "Het is niet zo dat je er helemaal niet mee kunt werken, maar er zijn perioden van de dag, met name wanneer die aanvallen gaande zijn, waarop het lastig is om met DigiD je werk te doen."

Volgens Luitjens is er wel wat aan de aanvallen te doen, maar is dat lastig. Het is volgens hem dan ook nog niet te voorspellen wanneer DigiD weer normaal werkt. "Aanvallen stoppen op enig moment weer en dan komt er een nieuwe aanval en dan blijkt dat de maatregelen die je getroffen had tegen de vorige aanval, toch weer niet werken en dan moet je weer andere maatregelen treffen."

Nepmails
Het ministerie meldt dat nog niet duidelijk is wie er achter de aanval zit en dat het Nationale Cyber Security Centrum op de hoogte is gesteld van de aanval en het ministerie ondersteunt. Verder waarschuwt het ministerie dat tijdens storingen en aanvallen zoals deze het voor kan komen dat cybercriminelen nepmails sturen om mensen privé-informatie te ontfutselen.

Dinsdag werd DigiD ook al aangevallen. Er is geen sprake van een inbraak; de persoonlijke gegevens van gebruikers blijven daarom geheim.

Met een DigiD kan de overheid de identiteit van de burgers controleren. Zij kunnen hiermee met gebruikersnaam en wachtwoord terecht bij meer dan 500 organisaties die overheidstaken uitvoeren, zoals de Belastingdienst en het Kadaster, maar ook bij gemeenten, provincies en waterschappen.

Begrip
Als DigiD slecht bereikbaar blijft, hoe moet het dan met bijvoorbeeld ondernemers die hun btw op tijd bij de fiscus moeten indienen? Luitjens adviseert om het te blijven proberen en het niet op het laatste moment te laten aankomen. En als het dan nog niet lukt? "Dan is in uw voorbeeld de Belastingdienst een organisatie met ook een menselijk gezicht. Als u het niet elektronisch kunt indienen, zal de Belastingdienst daar ongetwijfeld begrip voor hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen