Technologie6 mrt '13 12:37Aangepast op 6 mrt '13 16:15

Ruim half miljard boete voor Microsoft

Auteur: Harmen Simon Teunis

Brussel legt Microsoft weer een boete op, omdat de softwaremaker de gebruikers van zijn software niet voldoende keuze biedt. Het Amerikaanse bedrijf krijgt dit keer van 561 miljoen euro opgelegd.

Microsoft weigert zijn software zo aan te passen dat het voor gebruikers makkelijker wordt de webbrowser van hun voorkeur kunnen instellen. Dit in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken hierover.

De Europese Commissie in Brussel maakte de straf woensdag bekend. In 2008 kreeg de softwaremaker ook al een boe te van 860 miljoen euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. De nieuwe straf had nog hoger kunnen uitvallen als Microsoft niet had meegewerkt aan het onderzoek.

Meerdere browsers aanbieden
Op aandringen van Brussel beloofde Microsoft eind 2009 om gebruikers van Windows-software meerdere browsers aan te bieden in plaats van alleen het eigen Internet Explorer. "Afspraken kom je na of je draagt de gevolgen'', benadrukte Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) keer op keer.

Microsoft had bij een update van Windows 7 een keuzescherm moeten bieden dat gebruikers in staat stelt een ander programma te kiezen om op het internet te gaan. Dat dat niet is gebeurd. Maar volgens Microsoft komt dat door een technische fout. Volgens Almunia bleven 15,3 miljoen Windows-gebruikers verstoken van het keuzescherm, van mei 2011 tot juli 2012.

Kroes
De bindende afspraken met Microsoft kwamen ruim 3 jaar geleden tot stand onder de voorganger van Almunia, Neelie Kroes. "De Europese Commissie heeft gehandeld omdat Microsoft zijn gebruikers niet de webbrowser-keuze gaf, die het met mij in 2009 was overeengekomen'', twitterde Kroes.

Microsoft moest zelf controleren
Andreas Udo de Haes, ICT-journalist van Webwereld, legt uit dat het fout is gegaan doordat Microsoft zelf moest controleren of het de gemaakte afspraken na kwam. "Daar is iets gigantisch fout gegaan. In zoverre kun je spreken van een dubbele boete. Zowel de belofte als de controle op de belofte zijn niet nagekomen."

"Eurocommissaris Alumunia geeft ook toe dat dit een beetje naïef was", zegt De Haes. "Dat zal in de toekomst ook anders gebeuren. Er zit ook een mogelijke schikking met Google in de pijplijn. Die zal de commissie veel meer dicht timmeren over wie daadwerkelijk controleert of dergelijke voorstellen worden nageleefd en over de consequentie als dat niet gebeurt."

Doorn in het oog
Brussel is de overheersende positie van Microsoft met zijn Windows-software een doorn in het oog. Ruim 90 procent van alle computers en laptops in de EU draait op dat systeem. Het aandeel van de browser Internet Explorer ligt duideijk lager, bij zo'n 55 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen