Technologie19 jan '13 10:08Aangepast op 19 jan '13 16:11

Oprichter Megaupload lanceert nieuw 'legaal' project

Auteur: BNR Webredactie

Kim Dotcom, de oprichter van de verboden illegale downloadsite Megaupload, lanceert morgen een nieuw project. De site biedt gebruikers gratis opslagruimte aan voor bijvoorbeeld foto's en muziek- en videobestanden.

Volgens Dotcom is zijn nieuwe site Mega.co.nz legaal en zijn pogingen om de website te sluiten "zinloos''. Op Twitter meldt hij dat er zo'n 50 gigabyte beschikbaar komt per gebruiker.

Gevangenis
Een jaar geleden vielen Nieuw-Zeelandse antiterreurtroepen Dotcoms gigantische villa binnen. Terwijl helikopters boven het landgoed cirkelden werd op verzoek van de Amerikaanse FBI beslag gelegd op bewijs in verband met Megaupload. Dotcom belandde in de gevangenis, maar kwam op borgtocht vrij. De huiszoeking was illegaal en de inlichtingendiensten hadden hem niet mogen bespioneren.

Illegale kopieën
De Amerikaanse justitie wil Dotcom en drie anderen vervolgen. Onder de verdachten is de oud-Zwollenaar Bram van der K. Megaupload zou vele miljoenen hebben verdiend door illegale kopieën van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software te verspreiden. De sitebeheerders zeggen dat ze alleen virtuele opslagplekken hebben verkocht en dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat anderen daarmee doen.

Volgens BNR's technologie-expert Herbert Blankesteijn is Mega een verbeterde versie van Megaupload. Vooral ook voor zichzelf. "Kim Dotcom ontdoet zich in de gebruikersovereenkomst direct van alle aansprakelijkheid. Ook heeft hij gezorgd voor encryptie, waardoor Mega niet kan zien welke bestanden gebruikers uploaden. Daar kunnen ze dus ook niet aansprakelijk voor worden gesteld."

Landgoed
Dotcom heeft laten weten dat hij de lancering van de nieuwe site gaat vieren op zijn landgoed met onder meer een groot doolhof, levensgrote beelden van giraffen en een neushoorn en een villacomplex van 25 miljoen dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen