Hoe erfelijk belast is het 'magic' Apple-DNA?
Het is een spannende dag voor Apple-fanaten. Vandaag begint de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple in San Francisco. Alle laatste ontwikkelingen en nieuwe snufjes zullen hier gepresenteerd worden.
Heeft Apple zijn magische en innovatieve krachten nog? Gonny van der Zwaag, oprichter van iCulture, is nog niet geheel overtuigd, maar ziet mogelijkheden. "De afgelopen maand hebben heel veel mensen reikhalzend uitgekeken naar nieuwe ontwikkelingen. Sinds afgelopen najaar is er niks meer aangekondigd en bij heel veel investeerders heerst nu de vraag of Apple zijn 'magic' kwijt is.
In de afgelopen jaren is het niet voorgekomen dat Apple zo'n lange radiostilte in acht nam, zegt Van der Zwaag. In ieder geval zullen de iOS 7 en de OS X, het besturingssysteem van de Mac m, worden vernieuwd. "Verwacht wordt dat die er volledig nieuw uit komt te zien. Voor de man in de straat is dat wel heel belangrijk, want het besturingssysteem ziet er al sinds de lancering in 2007 hetzelfde uit. Sindsdien zijn er nieuwe designprincipes gekomen die Apple ook een keer moet doorvoeren."
Apple Radio
Om Apple Radio van de grond te krijgen zou het bedrijf inmiddels al deals hebben gesloten met de drie belangrijkste muziekmaatschappijen: EMI, Warner en Sony, maar de kans is groot dat dat alleen voor de VS is en dat we in Nederland moeten wachten tot afspraken met Buma Stemra zijn gemaakt."
Het typische Apple-DNA, het houdt de gemoederen flink bezig. Sinds Tim Cook Steve Jobs opvolgde als CEO is er duidelijk iete veranderd aan de manier waarop Apple met de media omgaat, zegt Van der Zwaag. "Je ziet vaker dat Tim Cook zich verontschuldigt voor allerlei fouten die worden gemaakt. Jobs stond toch meer bekend als een harde man, die zijn eigen zin doordrukte. Tim Cook is wat opener, ook naar het personeel toe."
Aan de slag
Intussen smachten ontwikkelaars naar meer ruimte om aan de slag te gaan met het iOS-besturingssysteem, dat allerlei informatie op het startscherm van je telefoon weergeeft. Dat kan nu nog niet zonder jailbreak, oftewel zonder in te grijpen in het systeem. Wat dat betreft is de hoop van de ontwikkelaars gevestigd op de wat vrijere hand van Cook. Toch is het maar de vraag of Cook het aandurft om bijvoorbeeld de kleur en het design onder handen te nemen.
Apple hóeft bovendien eigenlijk niet meer zo te innoveren op het gebied van iOS, zegt Van der Zwaag. "Ze hebben natuurlijk al met de iPod, iPhone en iPad een revolutie teweeg gebracht in de markten waarin ze actief waren. Ik denk dat Apple meer gaat kijken naar wat er daarná komt."
Waar nu heel veel over wordt gesproken is wearable computing, constateert Van der Zwaag. "Dat is eigenlijk een vrij logische ontwikkeling: eerst had je een computer op je bureau staan, daarna had je een laptop die je in een tas stopte en toen kreeg je de smartphone die je in je broekzak kon stoppen. De stap die daarna komt is dat je je computer gewoon op je lichaam draagt. En dat zou bijvoorbeeld heel toegankelijk kunnen zijn in de vorm van een horloge. Maar ik denk dat dat nog wel tot volgend jaar kan duren."