Technologie29 okt '13 13:11Aangepast op 29 okt '13 13:39

Microsoft luidt noodklok over Windows XP

Auteur: Harmen Simon Teunis

Microsoft waarschuwt voor de gevaren van het gebruik van haar eigen besturingssysteem Windows XP. Nadat het systeem vanaf april niet meer ondersteund wordt, is het gebruik van het systeem zelfs gevaarlijk.

Directeur Tim Rains van de beveiligingstak van Microsoft stelt dat het updaten vaak geen zin meer heeft. Hij vond het ooit een prachtig besturingssysteem maar het is volgens hem niet meer van deze tijd. Rains vergelijkt het zelfs met het bouwen van een huis op drijfzand.

Opvallend want honderden miljoenen mensen en vele bedrijven gebruiken het besturingssysteem nog altijd. En daarom wil de softwaregigant dat mensen en bedrijven overstappen. En dat kan vooral voor bedrijven, die gebruik maken van speciaal ontwikkelde software, een dure grap worden, zegt Jasper Bakker van Webwereld. "Maak even de rekensom. Want vervanging van het besturingssysteem kan ook vervanging van de pc betekenen. Maar in het geval van apparatuur of applicaties kan het ook betekenen dat applicatie vervangen moet worden."

Onderdeel van het probleem dat nog zoveel mensen het systeem gebruiken is dat het voor veel mensen nog voldoet, zegt Bakker. "Nieuwere functies in nieuwere Windows-versies worden of niet nodig geacht of zijn echt niet nodig; XP werkt en het doet zijn taak. Maar het gevaar komt straks wel. Er worden vaak genoeg gaten in Windows gevonden, ook in nieuwere Windows-versies. En soms zit dat in componenten die heel diep zitten. En dus ook in Windows XP. En XP krijgt vanaf april geen patches meer daarvoor. Dus dat gaat blijft open staan."

Volgens Bakker is het voor Microsoft commercieel niet haalbaar om Windows XP te blijven ondersteunen, omdat updates altijd gratis worden aangeboden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen