Technologie5 feb '13 13:16

Faqt | Altruïsme neemt een vlucht

Auteur: Thijs Baas

Vliegen als Superman: dankzij virtual reality-games is het niet meer alleen voorbehouden aan 'echte helden'. Hongaars-Amerikaanse wetenschappers lieten testpersonen levensecht vliegen. Daarbij deden zij een bijzondere ontdekking.

De mensen werden in twee groepen verdeeld en in virtual reality-hokjes gestopt, waar ze een soort vliegsimulatie ondergingen, legt wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van faqt.nl Philip Dröge uit. De ene helft kreeg een programma waarin het leek of ze in een helikopter zaten, de andere helft kreeg een programma waarin het leek of ze vlogen als Superman. Maar pas toen beide groepen uit het hokje kwamen, begon de test eigenlijk pas echt...

De onderzoeksleider stootte keer op keer 'per ongeluk' een potje pennen om. Zo wilde hij achterhalen welk effect het 'Supermangevoel' heeft op de behulpzaamheid van mensen. Met opmerkelijk resultaat: "De mensen die net als Superman hadden 'gevlogen', doken op de pennen en pakten ze zonder aarzelen op. De mensen die geen pennen opraapten hadden stuk voor stuk het 'helikopterritje' gemaakt.

Altruïsme
Mensen die in een positie van macht zitten zijn eerder geneigd tot altruïsme, blijkt uit onderzoek. "De mensen die het idee Superman geweest te zijn waren helemaal vol zelfvertrouwen dachten: ik kan wel helpen en de 'helikoptermensen hadden dat gevoel helemaal niet."

Sterker nog: dat supermangevoel is ook toe te passen op landen. "Er bleken enorme verschillen tussen te zitten. Mensen uit noordelijk Europa waren veel behulpzamer omdat mensen het er wat beter hadden dan mensen in Zuid-Europa, waar het relatief slecht gaat." 

En is behulpzaamheid dan ook een typisch Nederlandse deugd? Dröge beweert van wel. "Wij waren één van de behulpzaamste volken van de hele wereld. Dat komt ook doordat wij heel veel vertrouwen hebben in onze medemens. Mensen hebben een beter beeld van hun medemens als ze zich goed voelen. En als die medemens wat overkomt, dan help je die natuurlijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen