Technologie4 jun '13 17:53

'Apple zit achter illegale prijsafspraken e-books'

Auteur: Pieter van den Akker

Apple is de drijvende kracht achter illegale prijsafspraken voor e-books. De prijzen zijn hierdoor onnodig hoog. Dat zei justitie in Amerika tijdens de eerste dag in een zaak tegen de computerfabrikant.

"Dat betekent dat er volgens de huidige wetgeving iets illegaals is gebeurd, namelijk kartelvorming. Dat benadeelt de consument die daardoor minder of geen keuze heeft", vertelt Jasper Bakker van Webwereld die de zaak volgt.

Spanning
CEO Tim Cook van Apple ontkent de beschuldigingen en noemt de hele rechtszaak 'bizar'. Bakker: "Apple voert voor de verdediging aan dat er helemaal geen kwestie is van afspraken, maar van veranderde omstandigheden. Apple verwijst daarbij ook naar de spanningen die er al jaren zijn tussen enerzijds grote uitgeverijen en anderzijds Amazon, dat zelf met prijzen kan stunten met e-books."

Dat zit uitgeverijen niet zo lekker, weet Bakker. "Het gevolg? Als er dan een nieuw partij komt zoals Apple, vluchten ze daar naar toe. Aldus Apple."

Grote gevolgen
Inmiddels hebben alle andere uitgeverijen de zaak geschikt. Apple wil niet toegeven, omdat de uitspraak grote financiële gevolgen kan hebben voor het bedrijf. "Want soortgelijke afspraken voor bijvoorbeeld films of tv zouden Apple miljoenen, of zelfs miljarden, kunnen kosten."

De rechtszaak gaat waarschijnlijk zo'n drie weken duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen