Technologie13 nov '14 11:01

'Er moet een keurmerk komen voor E-coaches'

Auteur: BNR Webredactie

Apps om af te vallen, grip te krijgen op je financiën of om energie te besparen, leveren vaak onjuiste of commercieel gekleurde adviezen. Hierdoor maken ze hun beloftes niet waar. Daarom moet er een keurmerk komen, zegt Linda Kool van het Rathenau instituut op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Als je deze app gebruikt dan val je snel af’ of ‘Met deze app krijg je een beter overzicht van je uitgaven’, zijn een paar van de beloftes die de E-coaches doen om te zorgen dat je hun applicatie downloadt. Maar helaas zijn veel van deze beloftes onterecht en krijgt de klant helemaal niet waar hij voor betaald heeft.

Volgens Kool moet er een keurmerk komen om deze apps te toetsen op hun kwaliteit. "Er is bijvoorbeeld een app die belooft dat je met het lampje van je smartphone acné kan bestrijden", vertelt Kool. "Dat is natuurlijk onzin, want daar zijn die lampjes helemaal niet sterk genoeg voor."

Doordat er veel verschillende E-coaches zijn is het moeilijk om ze allemaal te controleren. Maar volgens Kool kan je de apps wel aan kwaliteitscriteria toetsen.

Gerelateerde artikelen