Technologie29 apr '13 11:24Aangepast op 30 apr '13 00:45

Facebook: minder hip, minder makkelijk, minder gebruikers

Auteur: Fleur de Bruijn

Facebook verliest miljoenen gebruikers per maand, met name in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië. Alternatieven worden steeds populairder onder hen die op zoek zijn naar nieuwe ‘playground’.

Dit schrijft The Guardian maandag. In de laatste maand verloor de grootste sociale netwerksite ter wereld zes miljoen bezoekers in de Verenigde Staten. Dat is een daling van vier procent. In Groot-Brittannië hebben 1,4 miljoen minder gebruikers de laatste maand Facebook gebruikt, een daling van 4,5 procent. In de laatste zes maanden verloor Facebook ongeveer negen miljoen maandelijkse bezoekers in de VS en twee miljoen in Groot-Brittannië.

Commerciële waarde
“Dit komt met name door het volwassen worden van de markt. In landen waar Facebook nog nieuw is, groeit het nog wel”, zegt futuroloog Maurits Kreiveld. “Facebook heeft twee belangrijke functies: het onderhouden van lange relaties en het dagelijks gebruik. Die laatste functie heeft de meeste commerciële waarde, maar juist daar verliest Facebook terrein ten opzichte van andere sociale netwerksites.”

Verveling
Facebook heeft moeite om jongeren vast te houden. Dit komt volgens Kreiveld doordat Facebook uit het pc-tijdperk stamt en het mobiele gebruiksgemak van Facebook nog onvoldoende is. “Mensen willen snelle en makkelijk te gebruiken diensten die beter inspelen op de behoefte om beter om te gaan met privacy.”

Social mediaspecialist Ian Maude van Enders Analysis noemt verveling het grootste gevaar voor Facebook. “Mensen willen graag iets nieuws proberen. De kans dat het met Facebook dezelfde kans op zal gaan als met MySpace is klein, maar die kans bestaat wel.”

Oude landen
Ook in Canada, Spanje, Frankrijk en Duitsland maken steeds minder mensen gebruik van Facebook, maar desondanks denkt de futuroloog niet dat het gedaan is met de sociale netwerksite. “In Zuid-Amerika, Afrika en in delen van Azië groeit Facebook nog flink. In de oude wereld zal Facebook in de huidige vorm een algemeen netwerk blijven waar mensen elkaar kunnen vinden.”

Instagram
Maude en Kreiveld noemen Instagram als voorbeeld van een website die verveelde jongeren massaal weten te vinden. Facebook speelde daar volgens beiden goed op in door Instagram voor het enorme bedrag van 1 miljard dollar te kopen. Maar concurrenten liggen op de loer, schrijft ook The Guardian, en die richten zich met name op gebruikers van tablets en smartphones. “Facebook is gewaarschuwd."

Gerelateerde artikelen