Technologie28 jan '13 12:20

Boer met nog een passie: internet

Auteur: Pieter van den Akker

Akkerbouwer Harry Schreuder heeft naast zijn boerderij nog een andere grote passie: internet. Hij heeft een eigen website, Facebookpagina en is actief op Twitter. Met Harry's Farm kan iedereen de gebeurtenissen op de boerderij volgen.

Sinds kort heeft hij ook een eigen app gelanceerd over zijn akkerbouwbedrijf in Swifterbant in Flevoland, vertelt hij op BNR. Het leuke van zo'n app, vindt Schreuder, is dat je je bedrijf op een interactieve manier kan laten zien. "Je kan het hele jaar volgen wat we doen. Van het zaaien tot het oogsten."

Wie denkt dat je alles wel hebt gezien als je hem een jaar volgt, heeft het mis. Schreuder: "Elk jaar zijn je producten weer anders. De ene keer is het te koud, dan weer te nat, te droog of te warm. Onze producten staan natuurlijk het hele jaar buiten. Dus dat heb je als akkerbouwer niet in de hand."

Hoe groeit een ui?
Schreuder besteedt wekelijks een uurtje aan zijn app. Hij houdt het groeiproces van zijn gewassen met wiskundige precisie bij, legt hij uit. "Ik maak van elk gewas foto's van veraf en dichtbij, zodat je de week erop kan zien hoe groot die ui, aardappel of suikerbiet is. Zo hoop ik de burger te laten zien wat er allemaal gebeurt op zo'n bedrijf waar ze wel eens langs rijden. Hoe groeit een ui? Sommige mensen weten dat niet."

Naast zijn gewassen kan je bij Schreuder ook de marktprijzen volgen, vind je er de buienradar en vallen er berichten over de sector te lezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen