Technologie6 aug '13 10:44

Dataverzameling geheime diensten onderzocht

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een onderzoek naar de manier waarop de militaire en algemene inlichtingendiensten informatie verzamelen en wat ze daar vervolgens mee doen.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) doet dat onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer. De Kamer maakt zich zorgen, omdat het erop lijkt dat de AIVD en MIVD gebruik kunnen maken van het omstreden spionageprogramma PRISM, dat de Amerikanen gebruiken om mensen af te luisteren en te bespieden.

Volgens Axel Arnbak, van het Instituut voor Informatierecht, gaat de commissie in op een aantal belangrijke vragen. De belangrijkste is volgens hem waar de verzamelde data precies voor gebruikt wordt. "We leren steeds meer over hoeveel er wordt verzameld. Waar het voor wordt gebruikt, is een belangrijke vraag waar de commissie op ingaat."

Maar er moet ook duidelijkheid komen over de samenwerking met Amerikaanse veiligheidsdiensten, zegt Arnbak. "En een derde belangrijke vraag is hoe zich dit verhoudt met de grondrechten in het Europese verdrag voor de rechten van de mens en onze grondwet.”

Arnbak is ook nieuwsgierig naar hoe systemen zoals PRISM verder nog gebruikt kunnen worden. "In de media en in de politieke discussies in de VS gaat het veel over antiterrorisme en beleid. [...] Uit onze communicatie kun je nog veel meer afleiden. Wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt voor economische spionage?"

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft eerder al gezegd dat de AIVD en MIVD het computerprogramma PRISM niet toepassen. Met PRISM kunnen de Amerikanen kijken in e-mails, chats, video's en foto's en kunnen ze iedereen stiekem in de gaten houden, ook al is iemand geen verdachte. De afluisteraffaire ontstond na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Voor die onthullingen willen de VS hem vervolgen. Snowden heeft inmiddels in Rusland voorlopig asiel gekregen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen