Technologie13 jun '13 11:17Aangepast op 13 jun '13 14:37

Snowden: VS hackt China al jaren

Auteur: ANP Nieuws

Volgens de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden hackt de Amerikaanse regering al sinds 2009 doelen in Hongkong en China.

EPA
EPA

Dat zei hij in een interview met de South China Morning Post, een Engelstalige krant in Hongkong, dat donderdag is gepubliceerd.

Doelwit waren onder anderen functionarissen van Chinese universiteiten en overheden, studenten en bedrijven.

Suveillancepraktijken
Snowden (29) lekte onlangs informatie over de suveillancepraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Die verzamelde onder meer met het PRISM-programma op grote schaal telefoon- en internetgegevens.

Uit vrees voor vervolging vluchtte Snowden naar Hongkong. Maandag checkte hij daar uit bij zijn hotel, waarna niets meer van hem is vernomen. Volgens de South China Morning Post heeft hij dinsdagavond een interview aan de krant gegeven.

Uitleveren
Volgens Snowden hebben de VS geprobeerd om Hongkong te dwingen om hem uit te leveren: "Ze willen voorkomen dat ik nog meer informatie onthul." Hongkongse ambtenaren hebben over het algemeen geweigerd iets over hem te zeggen. Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat China geen informatie over Snowden kan geven. Ook zei ze dat het land het 'handhaven van de vrede, de veiligheid en de samenwerking bij de bestrijding van computercriminaliteit' belangrijk vindt.

Vertrouwen
Snowden zei verder dat hij vertrouwen heeft in de rechtbank en het volk van Hongkong over zijn lot en eventuele uitlevering. "Ik heb geen reden om aan het systeem te twijfelen.'' Amerika heeft nog niet om zijn uitlevering gevraagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen