Technologie9 jan '13 10:38

Zomerkoninkje wordt winterkoninkje

Auteur: Pieter van den Akker

Midden in de winter aardbeien telen: een West-Brabantse tuinbouwer doet het. Hij heeft de seizoenen opgeheven. Geniaal ondernemerschap of overdreven luxe?

Aardbeienteler Arno Loos uit Moerstraten in West-Brabant teelt 450 duizend aardbeienplantjes in een met biogas verwarmde kas. Hij voorziet zo in de behoefte van consumenten die luxe gewend zijn en die dus ook midden in de winter zoete aardbeien willen eten. Tuinbouwer Loos is daarom genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs die woensdag wordt uitgereikt.

Verslaggever Laurens Boven zocht de teler op. Hij krijgt van Loos een rondleiding op zijn bedrijf. De Brabander houdt halt bij afdeling 3. "Daar worden op dit moment aardbeien geplukt", legt hij uit. "Die noemen we de winter exquise aardbeien. In de winter noemen we het speciaal om het in de winter bij de consument weg te leggen. Dat is gewoon een naampje alleen."

Zoet, stevig
Ze smaken 'lekker zoetig en stevig', vindt ook onze verslaggever. Hij merkt op: "Het kan dus kennelijk wel. Maar als je nu naar de supermarkt gaat, zie je alleen maar aardbeien liggen uit Egypte." "Klopt ja", zegt Loos. "Maar je hebt toch een andere prijsklasse voor de Hollandse aardbeien. De onze zijn duurder. Maar de Hollandse smaak proef je: de zoetige smaak, de sappige aardbei. Daar gaan wij voor. Dat mag wel iets meer kosten. Voor kwaliteit moet toch betaald worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen