Technologie6 mrt '13 13:28Aangepast op 6 mrt '13 13:46

Droontje komt om zijn loontje

Auteur: Thijs Baas

De politie zet veel vaker drones in dan we tot nu toe wisten. Uit onderzoek blijkt nu dat de politie één op de drie dagen met een drone vliegt.

En dat terwijl officiële stukken spreken van vijf drones in de eerst acht maanden van vorig jaar. De nieuwe gegevens zijn boven water gehaald door onderzoeker Rejo Zenger, onder andere verbonden aan privacy-organisatie Bits of Freedom. Hij verklaart ze uit het feit dat de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie liever hun gang willen kunnen gaan en daarom als het even kan het exacte aantal drones geheimhouden.

Vlieguren
Een 'gunstig' rekensommetje is snel gemaakt, legt Zenger uit. "Ze zeiden dat er in de eerste acht maanden van vorig jaar vijf inzetten zijn geweest, maar daar werd niet bij gezegd dat één zo'n inzet gerust twintig dagen kan zijn, en dat betekent dat zo'n drone eigenlijk veel meer vliegt dan tot nu toe werd aangenomen."

Hoewel op het oog wat misleidend, is de overheid op 'papier' volkomen open over de inzet. "In de Staatscourant staat letterlijk waar en op welke dag een drone vliegt. Voor veel inzetten geldt dat het gaat om strafrechtelijke oproepen, en daar wil de politie niets over kwijt. Maar als drones worden ingezet voor het tegengaan van woninginbraken, kun je je afvragen of het nog wel proportioneel is om een drone in te zetten."

Mogelijkheden
Het probleem met de onbemande vliegtuigjes, schetst Zenger, is dat de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn. "Dit gaat over drones van anderhalve meter groot die je al bijna niet meer ziet doordat ze heel hoog kunnen vliegen. Straks worden ze alleen maar kleiner en er kan alleen maar meer apparatuur aan gehangen worden. Dat betekent dat we straks drones hebben ter grootte van een vingernagel, die je niet eens meer ziet of hoort en die wel constant om je hoofd heen vliegen."

Legaal is het allemaal wel, erkent Zenger. "Er is juridisch gezien ruimte om capaciteit van het leger in te zetten voor politietaken. De overheid zou er veel opener over moeten zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om te weten hoe de politie die drones mag gebruiken en hoe we dat willen. Als ze meer mogelijkheden hebben, moeten we van tevoren nagedacht hebben wat we met die drones willen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen