Technologie25 jan '13 05:54Aangepast op 25 jan '13 08:57

Facebook helpt zoeken naar Rotterdammers die van Ajax houden

Auteur: Melvin Captein

De nieuwe Facebook-functie Graph Search doet de discussie over privacy op internet flink oplaaien. Met de zoekfunctionaliteit wordt het mogelijk zeer gedetailleerde informatie over gebruikers op te vragen.

Graph Search maakt het mogelijk alle publieke informatie te combineren in een zoekopdracht. In totaal kan er op een enorm aantal specificaties zoals religie, seksuele geaardheid en politieke oriëntatie gefilterd worden. Ook persoonlijke voorkeuren die mensen met een openbaar profiel aanduiden via hun likes kunnen worden meegenomen. Daardoor kan er op zeer gedetaillerd niveau naar gebruikers worden gezocht. De beoogde functie is het verbinden van mensen met gezamenlijke interesses.

Bezwaarlijk
De functionaliteit heeft uit verschillende hoeken stevige kritiek gekregen. Amerikaan Tom Scott ging flink los met de functie op zijn Tumblr en toonde aan hoe bezwaarlijk sommige zoekopdrachten voor gebruikers kunnen zijn. Een bloemlezing uit de zoekopdrachten die hem naar specifieke gebruikers verwezen toont de ernst van de zaak aan:

Beta-versie
15 januari stelde Facebook de nieuwe functie open voor een select aantal gebruikers. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg benadrukte toen wel dat het om een beta-versie gaat. Diverse media vallen sindsdien over de functie heen en vragen zich hardop af of de privacy van gebruikers niet teveel wordt aangetast. Eén van hen is de Nederlandse onderzoeksjournalist Henk van Ess. Hij maakte de volgende video over Graph Search:


De zoekmachine van Facebook gaat vrij ver. Maar de belangrijkste vraag is of het wel mag. Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij SOLV op het gebied van internet en sociale media, zegt van niet. "In ieder geval niet in Europa en niet in Nederland. Het is niet voor niets dat Facebook deze dienst eerst in de VS lanceert en nog niet in Europa. En het is ook niet voor niets dat hij stapje voor stapje wordt geïntroduceerd."

Met de nieuwe zoekmogelijkheid is het nog niet mogelijk om op de zogeheten wallposts te zoeken. "De langere berichten die op de pagina’s worden geplaatst", legt Alberdingk Thijm uit.

Gerelateerde artikelen