Technologie10 jun '13 22:39Aangepast op 11 jun '13 08:41

Apple komt met nieuw besturingssysteem

Auteur: BNR Webredactie

Apple heeft maandag een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad naar buiten gebracht, iOS 7. Het besturingssysteem bevat onder meer een aangepaste opmaak, nieuwe typografie, vele nieuwe toepassingen en iTunes Radio, een gratis radiodienst over het internet via iTunes.

Volgens Apple gaat het om de belangrijkste update van iOS sinds de originele iPhone in 2007 naar buiten kwam. Het nieuwe systeem werd naar buiten gebracht op een conferentie voor ontwikkelaars in San Francisco.

Apple kwam ook met een nieuw besturingssysteem voor de Mac-computer, OS X Mavericks. Verder kondigde het bedrijf later dit jaar aan met de nieuwe Mac Pro te komen die zal worden gebouwd in de Verenigde Staten.

900.000 apps
In de openingstoespraak zei Apple-topman Tim Cook dat er tot dusver meer dan 600 miljoen apparaten met het iOS-systeem zijn verkocht. Hij maakte verder bekend dat de Apple App Store nu 900.000 apps heeft, die in totaal al meer dan 50 miljard keer zijn gedownload. Volgens de topman is inmiddels al meer dan 10 miljard dollar uitbetaald aan ontwikkelaars van apps.

Apple wil met de nieuwe producten de opmars van het Android-besturingssysteem van Google stuiten. Volgens onderzoeksbureau Gartner draait iOS op 18 procent van de nieuwe smartphones in de wereld, terwijl 74 procent Android gebruikt.

Aandelen dalen in waarde
Door zorgen bij beleggers op Wall Street over de felle concurrentie voor Apple en het uitblijven van nieuwe producten is het aandeel sinds een piek in september met 37 procent in waarde gedaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen