Technologie12 jul '13 18:55

Buitengebieden vissen achter het net

Auteur: Thijs Baas

Een half miljoen mensen beschikken niet over internet of hebben een trage verbinding. Niet alleen gezinnen op het platteland maar ook veel bedrijven in de buitengebieden moeten het doen met de 'old skool' inbellijn. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vrezen dat dat leegloop van het platteland tot gevolg heeft.

De belangrijkste hindernis om het buitengebied te voorzien van goed internet zijn de kosten voor de aanleg van glasvezel. "Providers kijken gewoon heel goed wanneer het uit kan en wanneer het niet uit kan. Op dit moment is de houding bij het Rijk in ieder geval om het aan de markt - de providers - over te laten."

Rob Janmaat is van het Netwerk Platteland bevestigt die angst. "Het helpt in ieder geval niet. Leegloop zal het in zekere mate bevorderen. We zien jongeren sowieso vertrekken van het platteland. Dat zal door blijven gaan, zeker als de internetverbinding slecht is, want jongeren willen gewoon goed internet."

Belemmering
Belangrijker is dat de economische ontwikkeling ernstig kan worden belemmerd door het gebrekkige internet. "Allerlei kleine bedrijven willen zich wel op het platteland vestigen. Het kan aantrekkelijk zijn om in het buitengebied aan het werk te zijn. Het is voor het bedrijfsleven onontbeerlijk om een goede internetverbinding te hebben."

Naast boerenbedrijven zijn het veelal kleine bureaus die zich op het platteland willen vestigen. Die zijn vaak niet meer per se gebonden aan een vast kantoor in de stad, maar daar is wel goed internet voor nodig. Eurocommissaris Neelie Kroes ondersteunt de verspeiding van goed internet, maar tot dusverre heeft het rijk daar niet veel aanspraak op gemaakt, constateert Janmaat. "Het rijk wil alleen nog wat kennisuitwisseling bevorderen en dat is een hele magere houding. Daar ga je er niet mee komen."

Gerelateerde artikelen