Technologie10 mei '13 17:49Aangepast op 10 mei '13 18:47

Nederlanders vast voor cyberbankroof

Auteur: BNR Webredactie

Twee Nederlanders zitten in Duitsland vast op verdenking van betrokkenheid bij een grote cyberbankroof . Dat heeft de Duitse justitie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een 56-jarige vrouw en haar 34-jarige zoon.

De twee zijn al in februari gearresteerd in Düsseldorf. Ze zouden met vervalste bankpassen geld hebben opgenomen. Hackers uit de Verenigde Staten zouden zich toegang hebben verschaft tot de computersystemen van een aantal banken en manipuleerden op die manier de gegevens op de passen.

Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit legt uit hoe de twee te werk zijn gegaan: "Ze maakten gebruik van zogenaamde prepaid creditcards. Het bestedingslimiet op die kaarten wisten zij te kraken. Hoe ze dat hebben gedaan is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat is waarschijnlijk gegaan via het inbreken op computers. Vervolgens hebben ze de kaarten veelvuldig gekopieerd en die wereldwijd verspreid onder allerlei handlangers. Daarna zijn ze op hetzelfde moment geld gaan pinnen."

En om dit te kunnen doen, was eigenlijk niet eens een groot en technisch bekwaam netwerk nodig, zegt Jacobs. "Er hoeft er maar één te kunnen inbreken. Vervolgens kun je die gegevens kopiëren naar een magneetstrip die op de betaalpas zit. Die gegevens kun je gewoon digitaal versturen en dat op de pas zetten."

Met de cyberroof zou in totaal 45 miljoen dollar zijn buitgemaakt. Een deel van de geldopnames zou in Duitsland hebben plaatsgevonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen