Technologie2 feb '13 08:41Aangepast op 2 feb '13 16:27

Gegevens 250.000 twitteraars gestolen

Auteur: Fleur de Bruijn

Bob Lord, de directeur van Twitter, heeft vrijdag in een blog bekendgemaakt dat de gegevens van 250.000 gebruikers van Twitter mogelijk zijn gestolen.

Het lijkt erop dat de aanval alleen oudere accounts heeft getroffen. Volgens ICT-nieuwssite Webwereld hebben alleen eigenaars van accounts uit de beginjaren van Twitter, 2006 en 2007, een mail gekregen waarin ze worden opgeroepen hun wachtwoord te vervangen.

Onder hen zijn Webwereld-redacteur en weblogger van het eerste uur Tonie van Ringelestiijn en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

Professionele hackers
De wachtwoorden van de 250.000 accounts zijn gereset en de gebruikers zijn daar via de mail van op de hoogte gesteld.

Volgens Lord zijn er meerdere aanvallen van hackers geweest. Eén poging zagen de medewerkers van Twitter live gebeuren, waardoor ze de aanval af wisten te slaan.

“De kans is het groot dat de hackers achter de financiële gegevens zaten", legt Leo Hordijk, ethisch hacker en docent internetveiligheid, uit aan BNR.

Encrypted
Volgens Hordijk heeft Twitter relatief goed gereageerd: “Hackers hebben zich via de surfer van Twitter toegang verschaft tot 250.000, weliswaar oude, maar wel actieve accounts. Maar de wachtwoorden zijn encrypted opgeslagen, dat heeft Twitter goed gedaan.” Hordijk legt uit dat gebruikers hierdoor de kans krijgen om hun wachtwoord te wijzigen, voordat de hackers zich toegang verschaffen tot de account.

Nederlandse hacker
Deze week werd bekend dat ook de Amerikaanse kranten New York Times en Wall Street Journal slachtoffer zijn geworden van hackersaanvallen.

Een 22-jarige Nederlandse hacker is vrijdag in Amerika veroordeeld tot twaalf jaar cel. De rechter in de stad Seattle bevond hem schuldig aan onder meer bankoplichting. David Benjamin S. zou de gegevens van meer dan 100.000 creditcards hebben gestolen. Die informatie verkocht hij door aan criminelen. De schade bedroeg ongeveer 63 miljoen dollar (46 miljoen euro).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen