Technologie15 apr '13 17:27Aangepast op 15 apr '13 19:09

Boele Staal: Het betalingsverkeer is heel veilig

Auteur: Mijke Hurkx

Het betalingsverkeer is heel veilig, maar de banken en overheid hebben nog geen idee waar de DDoS-aanvallen vandaan komen. Dat zeiden ze zojuist na gezamenlijk overleg in Den Haag.

Image

"Minister Dijsselbloem van Financiën heeft gezegd dat het betalingsverkeer van een heel veilig niveau is. Vervolgens zegt Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, dat er nog steeds aanvallen voorkomen", zegt verslaggever Jeroen Stans. Hij was aanwezig bij de persconferentie na afloop van het overleg.

Botnets
Volgens Stans had Boele Staal het over 'bolletjes'. "Op internet zijn plaatjes te vinden van de herkomst. Zie je op het plaatje drie bolletjes, is het foute boel. Als we die bolletjes, ofwel botnets op die plaatjes platleggen, zou dat een begin zijn." Verder werd er tijdens de persconferentie hier niet veel over gezegd. "Puntje bij paaltje: ze hebben geen enkel idee waar het vandaan komt."

Schade
Ook over de schadekosten viel nog geen inschatting te maken. Jeroen Stans: "Opmerkelijk, want Thuiswinkel.org had al laten weten dat de schade ongeveer 5 tot 7 miljoen euro bedraagt voor webwinkeliers die bijvoorbeeld veel problemen ondervinden met iDeal. Die pleiten ervoor dat er een wettelijke compensatieregeling komt. Maar de banken voelen daar helemaal niets voor."

Arnoud Boot, hoogleraar in ondernemingsfinanciering aan de Universiteit van Amsterdam vult aan: "Banken zijn ongelofelijk afhankelijk geworden van technologie die de klant toegang biedt tot de bank en deze aanvallen betekenen een overbezetting van dat kanaal, men komt niet aan het geld."

En nu?
Hoe nu verder? "Er is een Nationaal Cyber Security Centrum waar een soort van verbindingsofficier wordt geplaatst die bemiddelt tussen overheid en banken. Zoals Dijsselbloem al zei dat er een tandje moet worden bijgeschakeld, dat gaat nu gebeuren. Deze bemiddelaar zit hier dan bovenop en fungeert als schakelaar tussen de twee partijen. Wie die officier wordt? Waarschijnlijk Boele Staal zelf", aldus Stans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen