Technologie13 dec '13 08:58Aangepast op 13 dec '13 11:24

'Meer smartphones dan pc's'

Auteur: ANP Nieuws

Het aantal Nederlanders met een smartphone is dit jaar gestegen van ruim 7 miljoen naar 8,5 miljoen.

ANP
ANP

Daarmee zijn er voor het eerst meer mensen die een smartphone bezitten dan een pc/desktop, 67 procent tegen 65 procent. Dat meldde marktonderzoeker GfK vrijdag.

Een jaar geleden telde GfK nog ruim 1 miljoen meer pc's (67 procent) dan smartphones (58 procent). Volgens GfK gebruikt een vijfde van de smartphonebezitters zijn toestel niet om te bellen maar voornamelijk om te chatten (67 procent), mailen (72 procent) en surfen (78 procent).

Niet alleen het bezit van smartphones, ook het bezit van tablets steeg. Inmiddels hebben bijna 7 miljoen Nederlanders een tablet. Het mediagebruik op de tablet neemt toe. 31 procent van de tabletbezitters leest er wel eens de krant op, 24 procent kijkt tv op de tablet. Een jaar geleden lagen die percentages op respectievelijk 21 en 16. Rond de 11 procent gebruikt de tablet om naar de radio te luisteren.

Facebook blijft met ruim 9 miljoen Nederlanders die een account hebben het grootste social mediakanaal en groeit nog steeds. Het gemiddeld aantal bezoeken steeg in een jaar tijd van 20 naar 24 per week.

Het aantal Nederlanders met Twitteraccount is stabiel gebleven op 3,5 miljoen, maar het actieve gebruik is volgens het onderzoek fors gedaald. Het aantal bezoeken ging van gemiddeld 22 naar 13 per week, het aantal berichten daalde van ruim 8 posts per week naar 3,5.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bijna een derde van de Nederlanders één of meerdere betaalde video-on-demand diensten gebruikt, zoals Netflix, Videoland of UPC.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen