Technologie13 apr '13 02:26

Ook NS dupe van cyberaanval

Auteur: Thijs Baas

De website van de Nederlandse Spoorwegen is vrijdagavond een uur lang nauwelijks bereikbaar geweest door een cyberaanval.

De aanval raakte ook de applicatie Reisplanner, die daardoor bepaald niet optimaal functioneerde, meldt de NS. Er wordt aangifte gedaan van het incident. Tussen 20.45 uur en 21.45 uur konden reizigers maar beperkt informatie ophalen op de website.

Gewenst effect
De NS nam meteen diverse maatregelen, die volgens een woordvoerder het gewenste effect hadden. Op de stations werkte de reisinformatie wel, waardoor de overlast van de DDoS-aanvaal voor reizigers volgens de woordvoerder beperkt bleef.

Bij een dergelijke aanval wordt de server bestookt met grote hoeveelheden data. De NS doet aangifte bij de politie, 'omdat dit niet kan worden getolereerd', legt de woordvoerder uit. De NS zet extra personeel in en zal maatregelen treffen. "We zitten erbovenop'', zegt de woordvoerder.

ING en iDeal
Verschillende bedrijven, waaronder de ING Bank en het betalingssysteem iDeal, kampten deze week met aanvallen op hun computersystemen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseerde daarom donderdag om thuis en onderweg voldoende contant geld op zak te hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen