Technologie12 jun '13 19:24Aangepast op 12 jun '13 23:17

NSA viste achter het net bij Nederlandse cloudprovider

Auteur: Thijs Baas

Ook het Nederlandse cloudbedrijf Cloud-VPS is door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA benaderd om informatie te verstrekken.

Cloud-VPS is een grote cloudprovider die onder andere werkt voor ABN Amro en de Rabobank. NSA wilde toegang tot de gebruikersgegevens, bekent directeur Lennard Zwart, maar hij weigerde de gegevens te verstrekken omdat hij principieel alleen gegevens verstrekt als de Nederlandse wet hem daartoe dwingt. "We zijn in januari gebeld door een dame uit Amerika. Uiteindelijk kreeg ik haar aan de lijn en na wat heen-en-weer vragen vertelde ze dat ze inderdaad voor de NSA werkte."

National security
Doelwit van de actie was één van de klanten van Cloud-VPS, bevestigt Zwart. "Ze verwees naar Amerikaanse national security en Amerikaanse wetgeving om die gegevens te vorderen. De data stonden in Nederland, dus ik vond het een rare aanname dat ze dacht dat ik die informatie zou geven op basis van Amerikaanse wetgeving." Toegang tot de server was overigens überhaupt niet aan de orde, maar het verstrekken van de naw-gegevens ging Zwart ook al een stap te ver.

"Ik heb gezegd dat ik haar niet ging helpen op basis van welke Amerikaanse wet dan ook en dat wij alleen informatie geven als wij daartoe verplicht worden door de Nederlandse wetgeving. In het burgerlijk wetboek staat een procedure die zij kan volgen. Ze moet dan een officier van justitie of een rechter benaderen, die vervolgens de informatie aan mij kan vragen, en daar heb ik niets meer op gehoord."

Terrorisme
De vragen en antwoorden van de NSA-vertegenwoordigster wezen erop dat het ging om een terrorismezaak. "Meer informatie heb ik niet kunnen verkrijgen, maar ik ben blij dat ze niet gevraagd hebben om servers te plaatsen ofzo. Als ze me gevraagd hadden of ik mee wilde werken aan PRISM zelf, dan had ik helemaal hard moeten lachen. Ze hebben alleen automatisch toegang tot de gegevens van de negen genoemde bedrijven, waaronder Microsoft, Google en Facebook."

Ook de AIVD is een vaste gast bij Cloud-VPS. "Maar die volgen gewoon de procedures in het burgerlijk wetboek. Het gaat vaak om hackers, mensen die spam versturen en dat soort zaken." Toch betekent dat niet dat  Zwart automatisch meewerkt aan een aanvraag. "Als er ook maar een klein foutje in een dagvaarding staat zal ik dat niet doen. Ik zal altijd zoveel mogelijk aannemen dat de klant de gegevens niet wil geven, dat zie ik als mijn rol als provider. Maar als ze met een correcte aanvraag komen, dan geef ik die gegevens."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen