Technologie5 aug '13 09:09

Twitter ontploft in Groot-Brittannië

Auteur: Pieter van den Akker

Ophef over Twitter in Groot Brittannië nadat vrouwen bedreigd werden met de dood, verkrachting en een bomaanslag. Twitter heeft beloofd het rapporteren van misbruik makkelijker te maken, maar critici vinden dat er méér gedaan moet worden.

Lia van Bekhoven, correspondent in Londen: "Het begon met Jane Austen, of beter gezegd met een campagne om de auteur van Pride & Prejudice op een Brits bankbiljet te krijgen. De campagne was succesvol: een nieuw briefje met Austen erop werd vorige week onthuld. Maar de vrouw achter de campagne, journaliste Criado-Perez, heeft geweten waar ze aan begon."

Iedere minuut dreigement
Criado-Perez werd wekenlang bedreigd op Twitter. "Op 1 dag ontving ze iedere minuut een dreigement om vermoord, verminkt of verkracht te worden. Er zijn Britten, zegt ze, die zich niet op hun gemak voelen bij vrouwen die een publieke functie hebben en bij vrouwen die uitgesproken zijn."

Hoe dan ook: ophef in de Britse media. "Ook vrouwelijke parlementariërs waren bedreigd, en nog meer vrouwelijke journalisten, sommigen met een bomaanslag. Maar moeten we niet accepteren dat er altijd idioten zijn die, vooral als het anoniem kan, zich te buiten gaan aan dreigementen op Twitter, Facebook of elders online? En is het niet beter om die berichten gewoon te negeren?"

Arrestaties
Een serieuze bedreiging is een overtreding, zegt de politie. Er zijn inmiddels een paar mannen gearresteerd en Twitter heeft beloofd het makkelijker te maken om misbruik te rapporteren.

Dat is niet goed genoeg, zegt een Brits Kamerlid dat in het najaar een vertegenwoordiger van Twitter in het parlement gaat ondervragen. Maar belangrijker nog is de reden voor die ongebreidelde vrouwenhaat op Twitter. Dat is een kwestie van cultuur en die je verander je niet met het invoeren van een meldknop.

Excuses
De baas van Twitter in Groot-Brittannië heeft dit weekend zijn excuses aangeboden aan de vrouwen die bedreigd zijn via het sociale netwerk. Twitter heeft de gebruiksvoorwaarden aangescherpt en wil een misbruikknop introduceren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen